Da se vozači pitaju, samovozeći automobili nikada ne bi zaživjeli - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da se vozači pitaju, samovozeći automobili nikada ne bi zaživjeli

Studija ukazuje da brojni vozači osećaju nelagodu pri pomisli na samovozeće automobile.

Istraživanje koje su zajednički sproveli Harvard i Američka automobilska asocijacija (AAA) pokazuje da se 53% vozača oseća manje bezbednim na putevima koje koriste samovozeći kamioni, a njih 47% deli isto mišljenje bez obzira na tip “vozila bez vozača” u saobraćaju.

AAA pritom naglašava kako se trenutno u 38 država sprovode pilot-projekti sa autonomnim vozilima, a najpoznatiji su oni u Kaliforniji i Nevadi.

Za ostale se gotovo i ne zna, pa je tako samo 35% ispitanika izjavilo kako se u nekim američkim državama sme koristiti sistem autonomne vožnje.

Kad su ti pilot-projekti u pitanju, 34% učesnika u studiji se pozitivno izrazilo o pilot-projektima, 36% se protivi njihovom sprovođenju, a njih 31% nema jasno izraženo mišljenje.

Od onih koji se protive autonomnoj vožnji i takvim programima, njih 77%, izjavilo je kako ih brine bezbednost u vožnji na putu sa samovozećim automobilima, a 62% ispitanika brine utvrđivanje krivca u slučaju nesreće sa “vozilom bez vozača” na putu.

Više od pola ispitanika smatra da javnost mora da bude informisana kako se optimalno ponašati u blizini takvih vozila. Studija otkriva i da bi se učesnici u saobraćaju u tom slučaju osećali bezbednije.

Naime, čak njih 62% smatra da bi samovozeća vozila morala biti jasno označena, a 60% njih zagovara zasebne saobraćajne trake za autonomna vozila.

Danas objavljeno

BMW ne žuri sa slanjem motora s unutrašnjim sagorevanjem u „penziju“

Vanja A

Pandemija ubrzala uvođenje većeg broja dostavljačkih robota u Kini

Vanja A

Rivian R1T već imao udes

Vanja A

Ostavite komentar