5. Oktobra 2022.

Da prste poližeš! Zapečeni krompir sa sirom!

Big Portal

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 1 kilogram krompira,
  • 500 ml toplog mlijeka,
  • 150 g ribanog polutvrdog sira,
  • 50 g ribanog tvrdog sira,
  • 50 g margarina,
  • 50 g brašna,
  • 3 kašike sjeckanih peršunovih listića,
  • 1 kašika senfa,
  • so,
  • biber,

Jednostavna priprema:

Krompir očisti i nareži na tanke ploške. Zatima ga stavi u lonac sa hladnom vodom, posoli i zagrij na jačoj vatri.  Nakon što voda proključa, kuhaj desetak minuta. Nakon toga, procjedi krompir i stavi ga u posudu za pečenje, koja je prethodno premazana uljem.

Pripremi bešamel umak tako da prvo na zagrijanom margarinu kratko prepržiš brašno, a zatim postepeno dodaj mlijeko neprestano miješajući, kako se ne bi stvorile grudvice brašna.

Umak miješaj na vatri oko 4 minute, a potom ga skloni sa izvora toplote, a zatim dodaj biber, so, peršun, senf, polutvrdi i ribarni tvrdi sir.

Pripremljeni umak sa sirom prelij preko krompira, malo promiješaj, a zatim peci na 180°C oko 45 minuta – dok krompir ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.

Uživaj u ovom idealnom ručku za predstojeće jesenje dane!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare