11. Februara 2020.

Da prste poližeš: Bataci u medu i paradajz sosu

Big Portal

“MEDENI” BATACI

Potrebno je:

– 4-5 bataka sa karabatacima

– glavica crnog luka

– 3 čena belog luka

– 2 kašike maslinovog ulja

– crvena ljuta papričica

– 2 kašičice majčine dušice

– 750 ml pasiranog paradajza

– so, biber

– kašika meda

Iseckani crni i beli luk propržite na maslinovom ulju. Očistite papričicu od semenki, iseckajte je, stavite u tiganj sa majčinom dušicom i dinstajte sve zajedno. Dodajte pasirani paradajz, med, posolite, pobiberite i kuvajte otprilike 10 minuta poklopljeno. Ako je previše gusto, dodajte malo vode. Ubacite u sos batake i kuvajte zajedno 5 minuta, a zatim poređajte meso u podmazani pleh, ostatak sosa prelijte preko i zapecite u rerni. Poslužite jelo uz pirinač i salatu.



LOSOS SA KROMPIROM

Potrebno je:

– 200 g lososa

– 150 g paradajza iz konzerve

– 2-3 čena belog luka

– 1 kašika kapra

– so, biber

– bosiljak

– šolja leblebija iz konzerve

– nekoliko krompira

Posolite ribu i ispecite je na vrelom ulju u tiganju, s obe strane, otprilike pet minuta. Dodajte zatim paradajz iz konzerve zajedno sa bosiljkom, leblebijama i biberom. Poklopite tiganj i dinstajte još 10 minuta. Odvojeno skuvajte nekoliko krompira, isecite ih na kocke i služite kao prilog uz ribu.


GOVEĐI GULAŠ

Potrebno je:

– 500 g crnog luka

– 500 g goveđeg mesa

– 2-3 kašičice aleve paprike

– 3 lista lovora

– po kašičica kima i peršuna

– 5 kašika paradajz sosa

– prstohvat bosiljka

– so, biber

Iseckajte crni luk, propržite ga na ulju u dubljoj šerpi, sipajte malo vrele vode i dinstajte još pola sata, uz povremeno mešanje i dolivanje. Zatim ubacite alevu papriku, lovorov list, kim i peršun. Dodajte meso iseckano na kocke, dinstajte nekoliko minuta sve zajedno, pa nalijte vruću vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi otprilike sat i po (povremeno mešajući i dolivajući vrelu vodu). Posolite gulaš po ukusu, dodajte paradajz sos, biber, prstohvat bosiljka i ponovo promešajte. Kuvajte još 15 minuta, isključite ringlu i ostavite poklopljenu šerpu da se gulaš još tiho krčka. Uz jelo možete da poslužite bareni pirinač ili makarone, kao i salatu od svežeg kupusa. Pre nego što poslužite jelo, izvadite lovorov list iz šerpe.


LAGANA ČORBA

Potrebno je:

– 30 ml maslinovog ili suncokretovog ulja

– kašika brašna

– 1/2 l sosa od paradajza

– 1/2 l vode

– list lovora

– so, biber

– suvi biljni začin

– seckani peršun

– malo pirinča

U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na ringlu. Kada se zagreje dodajte brašno i malo ga propržite. Sipajte paradajz sos i mešajte dok ne počne da kuva, nalijte vodu, stavite lovorov list i začinite po ukusu. Kada provri, kuvajte nekoliko minuta i dodajte kuvani pirinač. Preko čorbe naseckajte svež peršun.


PILETINA SA PRELIVOM

Potrebno je:

– 400 g belog pilećeg mesa

– manja konzerva graška

– 1/2 l sosa od paradajza

– svež peršun

– so

Meso isecite na kocke, začinite i ispržite na ulju. Dobro procedite tečnost iz graška. Piletinu stavite u tanjir, dodajte preko grašak (može i još neko povrće po izboru), a odozgo sipajte sos od paradajza i malo svežeg seckanog peršuna.


ROLAT OD MLEVENOG MESA

Potrebno je:

– 500 g mlevenog mesa

– 100 g šunke(može i slanina)

– 100 g kačkavalja

– 200 g svežeg kravljeg sira

– 3 kuvana jajeta

– 2 sveža jajeta

– 3 čena belog luka

– 100 g prezli

– so, biber

– suvi biljni začin

Za paradajz sos:

– 2 čena belog luka

– 2 kašike brašna

– kašika aleve paprike

– 2 dl paradajz pirea

– 2 dl vode

– peršun

Mleveno meso, beli luk, sveža jaja, prezle, so, biljni začin i biber dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu. Zatim meso rastanjite na foliju i filujte svežim sirom, šunkom, kuvanim jajima (iseckajte ih na kolutove) i rendanim kačkavaljem. Meso pažljivo uvijte u rolat i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 45 minuta. U međuvremenu pripremite paradajz sos. Iseckajte beli luk i propržite ga na ulju, dodajte 2 kašike brašna i kašiku aleve paprike, a zatim i paradajz pire pomešan sa vodom. Začinite biljnim začinom, biberom i sitno seckanim peršunom. Isecite rolat kada se ispeče (nemojte odmah čim ga izvadite iz rerne da se ne raspadne) i servirajte sa pripremljenim sosom od paradajza. Za prilog možete da spremite restovani krompir ili pire.


BRUSKETI SA SLANINOM I SIROM

Potrebno je:

– baget ili običan hljeb

– sos od paradajza

– nekoliko čeri paradajza

– slanina(može i pečenica)

– malo sira

– 4 čena belog luka

– svež bosiljak ili peršun

– zelena paprika

Isecite hleb na kriške, svaku premažite sosom od paradajza, poređajte preko slaninu, seckani paradajz, papriku, sir, beli luk, a zatim pospite bosiljkom ili peršunom. Pecite ih u rerni na 200 stepeni, otprilike 10 minuta da budu hrskavi. Bruskete poslužite kao predjelo ili za doručak.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare