“MEDENI” BATACI
Potrebno je:
– 4-5 bataka sa karabatacima
– glavica crnog luka
– 3 čena belog luka
– 2 kašike maslinovog ulja
– crvena ljuta papričica
– 2 kašičice majčine dušice
– 750 ml pasiranog paradajza
– so, biber
– kašika meda
Iseckani crni i beli luk propržite na maslinovom ulju. Očistite papričicu od semenki, iseckajte je, stavite u tiganj sa majčinom dušicom i dinstajte sve zajedno. Dodajte pasirani paradajz, med, posolite, pobiberite i kuvajte otprilike 10 minuta poklopljeno. Ako je previše gusto, dodajte malo vode. Ubacite u sos batake i kuvajte zajedno 5 minuta, a zatim poređajte meso u podmazani pleh, ostatak sosa prelijte preko i zapecite u rerni. Poslužite jelo uz pirinač i salatu.
LOSOS SA KROMPIROM
Potrebno je:
– 200 g lososa
– 150 g paradajza iz konzerve
– 2-3 čena belog luka
– 1 kašika kapra
– so, biber
– bosiljak
– šolja leblebija iz konzerve
– nekoliko krompira
Posolite ribu i ispecite je na vrelom ulju u tiganju, s obe strane, otprilike pet minuta. Dodajte zatim paradajz iz konzerve zajedno sa bosiljkom, leblebijama i biberom. Poklopite tiganj i dinstajte još 10 minuta. Odvojeno skuvajte nekoliko krompira, isecite ih na kocke i služite kao prilog uz ribu.
GOVEĐI GULAŠ
Potrebno je:
– 500 g crnog luka
– 500 g goveđeg mesa
– 2-3 kašičice aleve paprike
– 3 lista lovora
– po kašičica kima i peršuna
– 5 kašika paradajz sosa
– prstohvat bosiljka
– so, biber
Iseckajte crni luk, propržite ga na ulju u dubljoj šerpi, sipajte malo vrele vode i dinstajte još pola sata, uz povremeno mešanje i dolivanje. Zatim ubacite alevu papriku, lovorov list, kim i peršun. Dodajte meso iseckano na kocke, dinstajte nekoliko minuta sve zajedno, pa nalijte vruću vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi otprilike sat i po (povremeno mešajući i dolivajući vrelu vodu). Posolite gulaš po ukusu, dodajte paradajz sos, biber, prstohvat bosiljka i ponovo promešajte. Kuvajte još 15 minuta, isključite ringlu i ostavite poklopljenu šerpu da se gulaš još tiho krčka. Uz jelo možete da poslužite bareni pirinač ili makarone, kao i salatu od svežeg kupusa. Pre nego što poslužite jelo, izvadite lovorov list iz šerpe.
LAGANA ČORBA
Potrebno je:
– 30 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
– kašika brašna
– 1/2 l sosa od paradajza
– 1/2 l vode
– list lovora
– so, biber
– suvi biljni začin
– seckani peršun
– malo pirinča
U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na ringlu. Kada se zagreje dodajte brašno i malo ga propržite. Sipajte paradajz sos i mešajte dok ne počne da kuva, nalijte vodu, stavite lovorov list i začinite po ukusu. Kada provri, kuvajte nekoliko minuta i dodajte kuvani pirinač. Preko čorbe naseckajte svež peršun.
PILETINA SA PRELIVOM
Potrebno je:
– 400 g belog pilećeg mesa
– manja konzerva graška
– 1/2 l sosa od paradajza
– svež peršun
– so
Meso isecite na kocke, začinite i ispržite na ulju. Dobro procedite tečnost iz graška. Piletinu stavite u tanjir, dodajte preko grašak (može i još neko povrće po izboru), a odozgo sipajte sos od paradajza i malo svežeg seckanog peršuna.
ROLAT OD MLEVENOG MESA
Potrebno je:
– 500 g mlevenog mesa
– 100 g šunke(može i slanina)
– 100 g kačkavalja
– 200 g svežeg kravljeg sira
– 3 kuvana jajeta
– 2 sveža jajeta
– 3 čena belog luka
– 100 g prezli
– so, biber
– suvi biljni začin
Za paradajz sos:
– 2 čena belog luka
– 2 kašike brašna
– kašika aleve paprike
– 2 dl paradajz pirea
– 2 dl vode
– peršun
Mleveno meso, beli luk, sveža jaja, prezle, so, biljni začin i biber dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu. Zatim meso rastanjite na foliju i filujte svežim sirom, šunkom, kuvanim jajima (iseckajte ih na kolutove) i rendanim kačkavaljem. Meso pažljivo uvijte u rolat i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 45 minuta. U međuvremenu pripremite paradajz sos. Iseckajte beli luk i propržite ga na ulju, dodajte 2 kašike brašna i kašiku aleve paprike, a zatim i paradajz pire pomešan sa vodom. Začinite biljnim začinom, biberom i sitno seckanim peršunom. Isecite rolat kada se ispeče (nemojte odmah čim ga izvadite iz rerne da se ne raspadne) i servirajte sa pripremljenim sosom od paradajza. Za prilog možete da spremite restovani krompir ili pire.
BRUSKETI SA SLANINOM I SIROM
Potrebno je:
– baget ili običan hljeb
– sos od paradajza
– nekoliko čeri paradajza
– slanina(može i pečenica)
– malo sira
– 4 čena belog luka
– svež bosiljak ili peršun
– zelena paprika
Isecite hleb na kriške, svaku premažite sosom od paradajza, poređajte preko slaninu, seckani paradajz, papriku, sir, beli luk, a zatim pospite bosiljkom ili peršunom. Pecite ih u rerni na 200 stepeni, otprilike 10 minuta da budu hrskavi. Bruskete poslužite kao predjelo ili za doručak.