21. Januara 2020.

Da nije DeLoreana, ova Alfa je mogla komotno da “glumi” u “Povratku u budućnost”

Big Portal

Pre pola veka, proizvođači sportskih automobila utrkivali su se ko će da napravi zanimljiviji koncept vozila budućnosti. Većina takvih automobila dobacila je samo do dizajnerske studije i eventualno pretprodukcijskog prototipa.

Ipak, ova vozila su ostala kao podsetnik na jedno doba kada je vladao stil “klinastog” dizajna karoserije i kada se na budućnost auto-industrije gledalo sa više optimizma.

Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Jedan od takvih automobila, Alfa Romeo je izložio je 1976. na sajmu u Ženevi u saradnji sa studiom Bertone, koji je potpisao dizajn.

Koncept nazvan Alfa Romeo 33 Navajo stilski je inspirisan i svemirskim letelicama kakve smo mogli da gledamo u filmovima iz tog perioda, a komotno bi mogao da “glumi” i vremeplov u filmskoj trilogiji “Povratak u budućnost”, u kojoj se proslavio čuveni DeLorean.

Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Kao poslednji u nizu Alfinih konceptnih vozila zasnovanih na mehanici ikoničnog modela 33 Stradale, 33 Navajo za pogon je koristio 2.0-litarski V8 sa 230 konjskih snaga, postavljen iza vozača.

Inače, Alfa Romeo 33 Stradale napravljen je u svega 18 primeraka, a prestao je da se izrađuje 1969. označivši kraj jedne ere sportskih Alfi iz šezedestih godina 20. veka.

Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Iako je 33 Stradale otišao u istoriju, nekoliko godina kasnije usledio je niz konceptnih sportskih automobila koje su za Alfa Romeo dizajnirali poznati italijanski studiji, kao što su Bertone, Giugiaro i Pininfarina.

Koncept Alfa Romeo 33 Navajo nastao je na produženoj mehaničkoj osnovi produkcijskog 33 Stradale, dok je futuristička karoserija bila gotovo u potpunosti od fiberglasa.

Kao unikatni automobil i potencijalno vredan kolekcionarski primerak, vozilo koje je bilo izloženo na ženevskom sajmu procenjeno je na oko 3 miliona dolara.

Izvor. B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare