Auto-moto Ostalo

Da nije DeLoreana, ova Alfa je mogla komotno da “glumi” u “Povratku u budućnost”

Sedamdesete su bile idealno vrijeme za klinaste sportske automobile, pa je i Alfa Romeo polovinom te dekade predstavio futuristički koncept 33 Navajo.

Pre pola veka, proizvođači sportskih automobila utrkivali su se ko će da napravi zanimljiviji koncept vozila budućnosti. Većina takvih automobila dobacila je samo do dizajnerske studije i eventualno pretprodukcijskog prototipa.

Ipak, ova vozila su ostala kao podsetnik na jedno doba kada je vladao stil “klinastog” dizajna karoserije i kada se na budućnost auto-industrije gledalo sa više optimizma.

Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Jedan od takvih automobila, Alfa Romeo je izložio je 1976. na sajmu u Ženevi u saradnji sa studiom Bertone, koji je potpisao dizajn.

Koncept nazvan Alfa Romeo 33 Navajo stilski je inspirisan i svemirskim letelicama kakve smo mogli da gledamo u filmovima iz tog perioda, a komotno bi mogao da “glumi” i vremeplov u filmskoj trilogiji “Povratak u budućnost”, u kojoj se proslavio čuveni DeLorean.

Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Kao poslednji u nizu Alfinih konceptnih vozila zasnovanih na mehanici ikoničnog modela 33 Stradale, 33 Navajo za pogon je koristio 2.0-litarski V8 sa 230 konjskih snaga, postavljen iza vozača.

Inače, Alfa Romeo 33 Stradale napravljen je u svega 18 primeraka, a prestao je da se izrađuje 1969. označivši kraj jedne ere sportskih Alfi iz šezedestih godina 20. veka.

Foto: Alfa Romeo/Bertone promo

Iako je 33 Stradale otišao u istoriju, nekoliko godina kasnije usledio je niz konceptnih sportskih automobila koje su za Alfa Romeo dizajnirali poznati italijanski studiji, kao što su Bertone, Giugiaro i Pininfarina.

Koncept Alfa Romeo 33 Navajo nastao je na produženoj mehaničkoj osnovi produkcijskog 33 Stradale, dok je futuristička karoserija bila gotovo u potpunosti od fiberglasa.

Kao unikatni automobil i potencijalno vredan kolekcionarski primerak, vozilo koje je bilo izloženo na ženevskom sajmu procenjeno je na oko 3 miliona dolara.

Izvor. B92

Slične objave

Bugatti zagolicao maštu – da li je napokon na pomolu drugi model u gami?

V.R.

Nasljednik BMW-a i8 bi mogao da bude hibridni sportista i12

V.R.

Stigao novi krosover – Kia XCeed

D V

Ostavite komentar