Da li znate zbog čega hljeb treba jesti na kraju obroka? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li znate zbog čega hljeb treba jesti na kraju obroka?

Prema najnovijoj studiji, konzumiranje ugljenih hidrata na kraju obroka ima povoljne posledice po naše zdravlje.

Pored toga što ovom metodom održavamo izbalansiran nivo šećera u krvi, konzumacija ugljenih hidrata nakon obroka održava telesnu težinu i doprinosi celokupnom zdravlju.

Studija, koju je vodio profesor sa Medicinskog fakulteta u Njujorku, Luis Džej Aron, bila je inspirisana nedovoljnim naučnim podacima o tome da li vreme kada se ugljeni hidrati jedu utiče na nivo šećera u krvi. Doktor Aron je sa kolegama ispitivao način ishrane 16 dijabetičara. 

Njihova ishrana bazirala se na proteinima, povrću i ugljenim hidratima, a ispitanici su bili raspoređeni u tri grupe. Prva grupa konzumirala je ugljene hidrate deset minuta nakon proteina i povrća, druga grupa jela je ugljene hidrate pre povrća i proteina, a treća je konzumirala sve zajedno. Vreme za ugljene hidrate Svakom pojedincu merio se nivo šećera u krvi pre jela i 30 minuta nakon obroka. 

assortment of baked bread on wood table

Foto: Despositos

Pokazano je da je ona grupa koja je konzumirala ugljene hidrate na kraju, imala za 53,8 procenata manji šećer u krvi od grupe koja je konzumirala ugljene hidrate pre ostatka obroka i za 40,4 procenata manje šećera u krvi od onih koji su u isto vreme konzumirali sve namirnice. Naučnici smatraju da unos ugljenih hidrata na kraju obroka, utiče na nivo insulina, koji je potreban za metabolizam šećera u krvi. Takođe, postoji verovanje da bi ovakav način ishrane mogao da utiče na gubitak telesne težine, jer manji nivoi insulina u organizmu dovode do mršavljenja.

Danas objavljeno

Uz ove namirnice će vas zglobovi manje boljeti

Zeljka

Koja hrana hladi, a koja grije – šta jesti kada napolju upeče

Zeljka

Savršen doručak, užina ili večera: Pohovan sendvič

Zeljka

Ostavite komentar