5. Maja 2021.

Da li znate zbog čega hljeb treba jesti na kraju obroka?

Big Portal

Pored toga što ovom metodom održavamo izbalansiran nivo šećera u krvi, konzumacija ugljenih hidrata nakon obroka održava telesnu težinu i doprinosi celokupnom zdravlju.

Studija, koju je vodio profesor sa Medicinskog fakulteta u Njujorku, Luis Džej Aron, bila je inspirisana nedovoljnim naučnim podacima o tome da li vreme kada se ugljeni hidrati jedu utiče na nivo šećera u krvi. Doktor Aron je sa kolegama ispitivao način ishrane 16 dijabetičara. 

Njihova ishrana bazirala se na proteinima, povrću i ugljenim hidratima, a ispitanici su bili raspoređeni u tri grupe. Prva grupa konzumirala je ugljene hidrate deset minuta nakon proteina i povrća, druga grupa jela je ugljene hidrate pre povrća i proteina, a treća je konzumirala sve zajedno. Vreme za ugljene hidrate Svakom pojedincu merio se nivo šećera u krvi pre jela i 30 minuta nakon obroka. 

assortment of baked bread on wood table

Foto: Despositos

Pokazano je da je ona grupa koja je konzumirala ugljene hidrate na kraju, imala za 53,8 procenata manji šećer u krvi od grupe koja je konzumirala ugljene hidrate pre ostatka obroka i za 40,4 procenata manje šećera u krvi od onih koji su u isto vreme konzumirali sve namirnice. Naučnici smatraju da unos ugljenih hidrata na kraju obroka, utiče na nivo insulina, koji je potreban za metabolizam šećera u krvi. Takođe, postoji verovanje da bi ovakav način ishrane mogao da utiče na gubitak telesne težine, jer manji nivoi insulina u organizmu dovode do mršavljenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare