Da li znate zašto su poklopci rezervoara goriva na lijevoj ili desnoj strani? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li znate zašto su poklopci rezervoara goriva na lijevoj ili desnoj strani?

Standarda nema, a razlozi su uglavnom bili vezani uz bezbednost. Naime, proizvođači automobila su pre svega razmišljali o svojim matičnim tržištima, piše Revija HAK. Ako je upravljač s leve strane, poklopac rezervoara goriva je s desne strane. Ideja je bila ne puniti s one strane s koje dolazi saobraćaj.

Takođe, vozaču je omogućeno da izađe bez problema iz automobila, jer s leve strane nisu bile pumpe za gorivo.

Trenutni propisi zahtevaju da poklopac bude na najširem delu automobila, dalje od deformabilnih zona i da bude što dalje od vrućih delova izduva ili električnog ožičenja. To uopšteno znači da poklopac mora da bude relativno blizu putničkog prostora. S desne strane  su uglavnom poklopci na vozilima evropskih (osim Velike Britanije) i američkih proizvođača automobila u Evropi (osim Velike Britanije), dok su s leve strane poklopci na japanskim automobilima.

Međutim, ovo pravilo polako nestaje. Mnogi brendovi su deo velike međunarodne grupe, sa zajedničkim platformama i ne razmišlja se previše o tom obliku praktičnosti. Setite se samo francuskog Renaulta i japanskog Nissana koji blisko sarađuju.

Kod nekih marki nema pravila pa jedno vozilo ima poklopac na levoj, a drugo na desno strani (Peugeot 208/308). Ako ne znate na kojoj je strani poklopac kada želite da napunite gorivo, pogledajte merač goriva na instrument ploči. U gotovo svim slučajevima postoji strelica koji označava na kojoj je strani…

Izvor: Revijahak.hr

Danas objavljeno

Zastava 101

Vanja A

Prodaje se posljednji Maradonin BMW

Vanja A

Holandska fondacija optužila Renault za lažiranje testiranja izduvnih gasova

Vanja A

Ostavite komentar