Da li znate šta označavaju crne tačkice na vjetrobranskom staklu? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li znate šta označavaju crne tačkice na vjetrobranskom staklu?

Nalaze se uz ivice automobilskog vetrobrana.

Crne tačkice koje okružuju vetrobransko staklo vašeg automobila imaju važniju unkciju nego što ste možda mislili. Iako kruže glasine da pomažu u hvatanju signala antene ili da u sebi imaju neke senzore, to naravno nije tačno.

Frit traka je tvrd sloj boje utisnut u vetrobransko staklo. Ova boja učvršćuje lepak koji povezuje staklo sa karoserijom. Naravno, mogli biste jednostavno da zalepite staklo direktno na komad metala, ali je poznato da se staklena površina veoma teško lepi za druge površine.

Za razliku od stakla, frit traka se odlično lepi. Kako frit traka sama po sebi ne izgleda baš lepo, proizvođači su odlučili da dodaju tačke. Ali ne samo zbog toga.

Neki proizvođači su proširili ovu tačkastu traku između štitnika od sunca koji se nalaze na vozaču i suvozaču kako bi stvorili dodatnu zaštitu od sunčevih zraka tokom vožnje.

Postoji i treći razlog zašto je frita traka tačkasta. Brze promene temperature i ekstremne temperature mogu biti štetne za vetrobransko staklo. Crna boja frit trake se zagreva brže od ostatka stakla, pa je važno da postepeno “izbledi” umesto da se njena površina naglo završi. Da nije bilo mrlja, toplota bi mogla da izobliči staklo.

Danas objavljeno

Dokaz kvaliteta? Koji modeli imaju najveću kilometražu

Zeljka

Skoro pa terenac: Lamborghini Huracan Sterrato Crossover

Vanja A

Koliko u Srbiji košta „najružniji“ auto na svijetu?

Vanja A

Ostavite komentar