Da li znate koliko košta održavanje kolekcije superautomobila? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li znate koliko košta održavanje kolekcije superautomobila?

Jedno je kupiti neki kolekcionarski automobil, ali šta je sa održavanjem.

Kalifornijski mogul u svijetu nekretnina, Meni Košbin, obožava svoje automobile. Na sreću, on nema problem da svoju kolekciju dijeli na društvenim mrežama, u koju je uključen i jedinstveni Bugatti Chiron Hermes, kojeg je predstavio i spolja i iznutra u januaru. Njegova kolekcija broji nekoliko Bugattija, da ne spominjemo sve vrste drugih superautomobila koji donose vodu u usta svakom automobilskom entuzijasti. Međutim, kolekcija poput ove dolazi po visokoj cijeni, a tu ne govorimo samo o cjenovnoj etiketi svake od ovih mašina.

Jednostavno održavanje kolekcije na godišnjem planu jednako je cijeni jednog novog, atraktivnog superautomobila. Košbin je potpuno otvoren u vezi sa specifikacijama troškova, što možemo vidjeti i u priloženom video klipu, gdje nas vodi kroz kolekciju uz pružanje brzih kalkulacija. Najmanje skupi su McLareni, koji zahtijevaju godišnje oko 1.500 dolara za promjenu ulja. Porsche Carrera GT zahtijeva otprilike istu sumu za promjenu ulja i čišćenje koša motora, dok njegovih pet Mercedes SLR McLarena nose 35.000 dolara godišnje, što je 7.000 zelenih novčanica po vozilu. Ipak, to je manjje od Paganija, čiji godišnji servis košta 8.000 dolara, a zatim dolazimo do Bugattija.

Znamo da su troškovi održavanja Bugattija vrtoglavi ali kada čujemo neke stvari, one i dalje predstavljaju šok. Francuska kompanija traži ni manje ni više nego 22.000 dolara za promjenu ulja, dok je predviđeno da se gume mijenjaju svake četiri godine po cijeni od 38.000 za komplet. Košbin je izveo godišnji prosjek od 10.000 za pneumatike, a ima tri Bugattija, uključujući i spomenuti Hermes Edition.

Pored toga, u troškove se ubraja i čišćenje kolekcije, koje iznosi 750 dolara nedjeljeno. Njegova matematika se malo ne podudara je kaže da je riječ o 36.000 dolara godišnje, a zapravo se radi o 39.000 dolara. Međutim, šta je razlika od 3.000 kada govorimo o milionima… On takođe govori o godišnjem osiguranju za vozila (100.000 dolara), troškovima skladištenja (180.000 dolara) i mada spominje druge stvari poput novca neophodnog da se garaža drži superčistom, to nije dio njegovog konačnog računa.

Na kraju, Košbin se zaustavio na 441.000 dolara osnovnih troškova posjedovanja kolekcije egzotičnih automobila, mada kada bi se kroz brojke pročešljalo detaljnije, krajnja “cifra” je bez dileme veća. Dakle, oko pola miliona dolara je potrebno godišnje za posjedovanje ovako lijepe kolekcije.

Izvor: Autorepublika

Danas objavljeno

Dacia Duster dobija novi izgled i unapređenu tehnologiju za 2021.

Vanja A

Peugeot 308 SW i dalje dostupan u dizel verziji

Vanja A

Nova generacija Volvoa XC60 čisto električna

Vanja A

Ostavite komentar