Da li znate koliko je veća potrošnja goriva pri 160 km/h u odnosu na 100 km/h? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li znate koliko je veća potrošnja goriva pri 160 km/h u odnosu na 100 km/h?

Život nas uči da ništa nije jednostavno, a neki čudni zakoni tržišta pobeđuju logiku. Uglavnom, cene nafte padaju, a cene goriva rastu i to radikalno, odnosno približavaju se granici od dva evra za litar.

Upozorenja nikad dosta, pa je tu još jedan savet za štedljivu vožnju. Što je veća brzina, veći je i otpor vazduha, a to je ključni faktor u potrošnji goriva automobila.

Otpor vazduha raste kvadratno na brzinu – a ne linearno. Dakle, čak i ako idete samo malo brže, otpor će se povećati mnogo više od vašeg ritma vožnje, a s tim i potrošnja, navodi Revija HAK. Pri brzinama od oko 140 km/h, automobil troši natprosečnu količinu goriva. Na primer, Nemački autoklub (ADAC) je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Koja je brzina idealna? Ubrzajte energično, prebacite u najviši mogući stepen prenosa i vozite brzinom između 60 i 90 km/h. To je najekonomičnije. Naravno, to nije praktično na autoputi. Idealna brzina ovde je konstantnih 100 do 130 km/h u najvišoj brzini.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva

Danas objavljeno

Sintetičko gorivo (ni)je rješenje: Do 2035. biće ga dovoljno za samo 2% vozila u Evropi

Vanja A

Novi električni Hyundai prelazi 614 km sa jednim punjenjem

Vanja A

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Ostavite komentar