Da li znate kako je mogući novi predsednik SAD nazvao Tačija? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li znate kako je mogući novi predsednik SAD nazvao Tačija?

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden uporedio je svojevremeno Hašima Tačija sa Džordžom Vašingtonom.

Međutim, kosovski “Džordž Vašington” je od sinoć u pritvoru u Hagu zbog ratnih zločina za koje ga tereti Specijalno veće tog suda.

Naime, prilikom susreta Bajdena, tada potpredsednika SAD, i Tačija, tada premijera privremenih institucija u Prištini, u julu 2010. godine u Beloj kući, Bajden je naglasio da je Tači “kosovski Dzordz Vašington”.

Na to “nesrećno” poređenje podseća i portal Kosovo onlajn.

Ni Tačijeva prošlost, koja je sada predmet optužnice Haških veća, ni godine posle tog susreta, medjutim, nisu potvrdile Bajdenove ocene i navode.

Naime, kako je navedeno u saopštenju Tačijeve kancelarije o tom susretu, Tači je izrazio duboku zahvalnost Sjedinjenim Državama za doprinos “oslobodjenju i nezavisnosti Kosova”.

Tači je takođe izrazio uverenje da će nakon Mišljenja Međunarodnog suda pravde, te 2010. godine započeti novi talas priznavanja tzv. Kosova uz ocenu da je nezavisnost Kosova donela više mira, stabilnosti i razvoja u regionu.

Bajden je Tačija uveravao da je za SAD nezavisnost Kosova nepovratna i da teritorijalni integritet tzv. Kosova ostaje nepovrediv.

On je izrazio veliko poštovanje posvećenosti kosovske vlade vladavini zakona, njihovoj odlučnosti u beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, održivom ekonomskom razvoju, poštovanju prava zajednica i drugim razuvojnim procesima.

Danas objavljeno

U Salcburgu protestovalo 3.500 protivnika korona mjera

M.

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji soj

M.

Začepljeni odvodi na Starčevici, izlile se otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta u Dragočaju

M.

Ostavite komentar