Da li znate da se u četkama i na češljevima za kosu nalazi preko 3.500 BAKTERIJA? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li znate da se u četkama i na češljevima za kosu nalazi preko 3.500 BAKTERIJA?

Pročitajte koliko često treba prati četku za kosu!

Naučnici sa univerziteta Arizona došli su do šokantnog saznanja da u četkama i češljevima ima više od 3.500 bakterija, koje se razmnožavaju “zahvaljujući” mrtvim ćelijama kože i ostalim proizvodima za njegu kose.

Stručnjaci savetuju da najmanje triput nedeljno iz češlja ili četke treba da odstranimo dlake. Jednom sedmično ili bar na 15 dana operite ih u vodi sa malo šampona. Ako imate dugačku kosu, činite to i češće. U toplu vodu sipajte nekoliko kapi blagog šampona za kosu i u to natopite četku ili češalj kako biste skinuli nagomilanu masnoću i dubinski ih očistili.

Jagode

Delicious strawberries in basket isolated on white

Da traju što duže

Jagode potopite u sirće, pa osušite.

Iako se jagode brzo kvare, trajanje može da im se produži, a ukus i miris sačuvaju. Kako? U velikoj činiji pomešajte 500 ml vode i 100 ml sirćeta, pa u rastvor nežno spustite jagode na nekoliko minuta. Sirće im neće naškoditi, a sa njihove površine otkloniće spore plesni i bakterije, zbog kojih brzo i trule. Bitno je da na jagodama neće ostati ukus sirćeta.

Nakon “kupanja” u ovom rastvoru, stavite ih na papirnu salvetu. Što se bolje osuše, to će duže trajati u frižideru. Spakujte ih u kutiju prethodno obloženu papirnom salvetom, koja će upiti preostalu vlagu.

Na ovaj način jagode ostaju sveže danima. Savetuje se i da im ostavite peteljke, jer one sprečavaju truljenje. Ipak, povremeno pogledajte da li je neka jagoda počela da se kvari. Ako jeste, izbacite je da ne bi kontaminirala druge.

magazin.novosti.rs


Danas objavljeno

Legendarni Ozi Ozborn završio novi album uz vrhunske goste

Vanja A

Neočekivana razlika: 15 slavnih osoba koje nikada nismo vidjeli u profilu

Vanja A

Glumica iz „Urgentnog centra“ Meri Mara se udavila u reci

Vanja A

Ostavite komentar