Da li znaš šta je glamping? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li znaš šta je glamping?

Iako voliš prirodu i često provodiš vrijeme u šumama i na planinama, ipak ti je kampovanje previše ekstremno.

Uvijek razmišljaš o mogućnosti da se insekti ili neke druge životinje zavuku u šator, ili ti je sama pomisao na spavanje na zemlji neudobna. Kako kampovati, ali ne baš u šatoru?

glamping
Foto: Ticket to Anywhere

Već neko vrijeme u svijetu na popularnosti dobija glamping. Posebno je postao popularan u vrijeme pandemije, kada su mnogi ljudi počeli da izbjegavaju hotelske smještaje. Šta je glamping?

Termin glamping nastaje kao kovanica riječi camping i glamorous – to je glamurozno kampovanje.

Još u davna vremena, kada su kraljevi i carevi putovali, zbog sporog kretanja imali su potrebu da odmaraju na putu, pa su se tako podizali glamurozni šatori dostojni vladara. Moglo bi se reći da su ti šatori preteče glampinga.

Kako danas izgleda glamping? Postoji više vrsta ovih smještaja, počev od luksuznih šatora u kojima je obezbijeđena čak i električna energija, do staklenih igloa, kućica na drvetu i koliba.

Prednosti glampinga su mnogobrojne. Udobnost smještaja ne zaostaje za hotelima: sobe su opremljene pećima na drva, tepisima, zavjesama, svjetiljkama, udobnim krevetima. Ono što razlikuje ove objekte od običnih apartmana i bungalova je veća povezanost sa prirodom. Ovi objekti obično imaju velike prozore ili su u potpunosti u staklu, kako bi se maksimalno iskoristio ambijent u kome se objekat nalazi.

Evo nekih predivnih primjera glampinga, koji će te natjerati da maštaš o odmoru na drugačiji način.

Luksuzni šator

Šatori koji imaju pod, tepihe, udobne stolice i krevete, a pritom se nalaze u netaknutoj prirodi – ima li nešto bolje?

glamping
Foto: glamping.com
Stakleni iglou

Noć pod zvijezdama u sred zime, ali u toploj staklenoj kupoli. Još ako se ta kupola nalazi u Finskoj, gdje se periodično može vidjeti Aurora borealis. Zvuči savršeno, a tako i izgleda.

Foto: adamsandbutler.com
Moderna koliba

Voliš toplotu i udobnost doma, večeri uz kamin i čašu vina? Za tebe je moderna koliba, koja pruža osjećaj maksimalne udobnosti, ali i stapanje sa prirodom.

šta je glamping
Foto: Instagram @lilia.alexander
Da li kod nas postoji nešto slično?

Odgovor je da! Na par lokacija u Bosni i Hercegovini postoje objekti ovog tipa. Ovdje ćemo izdvojiti samo prekrasne kupole, koje se nalaze na jednoj od najljepših i najpoznatijih lokacija u našoj zemlji, Japodskim otocima.

šta je glamping
Foto: Instagram @japodskiotoci

Ultra.ba

Danas objavljeno

Metode za poboljšanje produktivnosti

Vanja A

Neprijatne mirise zagorjelog ručka možete ukloniti pomoću jednostavnih trikova

Vanja A

Smrt prvog supruga Brigitte Macron dugo je krila: Njega i djecu ostavila zbog 15-godišnjeg učenika

Vanja A

Ostavite komentar