1. Marta 2022.

Da li zečevi zaista vole šargarepe

Big Portal

U najvećem broju slučajeva, ova uvjerenja ne mogu da naškode nikome i ne smetaju, ali ponekad umiju da naprave problem.

Ishrana je čest predmet polemike među vlasnicima ljubimaca, pa stoga danas otkrivamo: Da li zečevi vole šargarepe?

Ne postoji crtani film, serija ili dječja slikovnica koja prikazuje malog slatkog zeku koj uživa u svojoj omiljenoj namirnici – šargarepi.

Ta slika se toliko urezala u naše misli da je vremenom ovo povrće postalo sinonim za ishranu zečeva.

Međutim, da li ta čitava priča ima racionalnu osnovu, odnosno – da li je šargarepa zaista dobra za zečeve i da li je oni vole?

Istina je da je šargarepa zečevima isto što i recimo banana. Šta to znači? Svaki stručnjak za ishranu životinja reći će vam da šargarepa ne može biti osnova zečje ishrane.

Naime, ukoliko bi zeca hranili samo šergarepama, to bi za njega bilo fatalno. To bi bilo isto kao kada bi čovjek jeo samo slatkiše, piše Apetit.rs.

Zečevi najviše vole da jedu zeleno povrće sa listovima, pa čak i ako im ponudite šargarepu sa zelenilom gore, oni će totalno ignorisati narandžasti dio povrća i pojesti zeleni dio. Ukoliko se ipak desi da vaš zec voli šargarepu, treba mu je davati u ograničenim količinama.

Kako je nastao mit o šargarepi i zecu?

Slično kao i sa pričom o mišu i siru, i za ovo je kriva televizija. Zec Duško Dugouško je od početka zamišljeni ilustrovan kako uvijek gricka neku šargarepu, i od tada je nastalo uvjerenje da zečevi vole ovo povrće.

Ova ideja je nastala zbog glumca Klarka Gejbla koji je davao glas ovom crtanom liku.

On je u jednom svom ranijem filmu pričao dok jede šargarepu, producenti su to čuli i svidjelo im se. I tako je počela priča, prenosi Telegraf.

Telegraf.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare