26. Septembra 2019.

Da li treba uvesti kamere za kažnjavanje vozača koji koriste mobilni za volanom?

Big Portal

Policija australijske savezne države Novi Južni Vales počeće da koristi kamere za otkrivanje mobilnih telefona u pokušaju da spreči vozače da se bave ovom ometajućom i potencijalno izuzetno opasnom aktivnošću.

Lokalne vlasti nedavno su okončale šestomesečni pilot projekat kamera koje su, skenirajući više od 8,5 miliona vozila, otkrile preko 100 000 vozača koji su koristili svoje telefone za volanom.

Ministar saobraćaja Novog Južnog Velsa, Endru Konstans, potvrdio je da će vlada do decembra instalirati 45 kamera za detekciju mobilnih telefona u celoj državi.

Svaka od kamera praktično se sastoji od dve kamere – prva snima fotografiju registarske tablice vozila, dok je druga kamera fokusirana na vetrobransko staklo i utvrđuje šta vozač radi svojim rukama.

Sistem veštačke inteligencije zatim eliminiše vozače koji ne koriste svoje telefone, ali ako kamera registruje vozača koji ruke “koristi za nešto drugo a ne za upravljanje”, fotografija će biti snimljena i verifikovana od strane službenika, pre nego što se obaveštenje o kršenju propisa pošalje vlasniku vozila.

Novčana kazna za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je 344 australijskih dolara (212 evra).

“Nema sumnje da je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje jednako opasna kao da vozite pod dejstvom alkohola. Želimo da svi vozači budu svesni da će biti uhvaćeni da delu, bez obzira na to gde i kada budu korisitli mobilni u vožnji”, rekao je Konstans.

Kamere se neće nalaziti samo na fiksnim lokacijama širom države, već će se koristiti i u policijskim patrolnim vozilima, tako da vozači neće znati kada sve mogu da budu uhvaćeni dok razgovaraju mobilnim u vožnji.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare