Da li treba rotirati gume? - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Da li treba rotirati gume?

Često je dilema da li treba rotirati gume.

Premještanje pneumatika sa jedne na drugu osovinu može produžiti njihov životni vijek.

Dakle, svi znamo da se četiri gume ne troše jednako i vjerovatno se pitate koliko često im treba mijenjati mjesta, pa reći ćemo da svaki proizvođač ima svoju filozofiju.

Na primjer, iz Goodyear kompanije ističu da to treba raditi na 7.000 kilometara, Bridgestone propisuje da se gume rotiraju na 5.000 do 7.000 km, a Michelin na 7.000 do najviše 10.000 pređenih kilometara.

Ako imate vozilo s pogonom na sva četiri točka, najbolje je zadnje gume prebaciti naprijed, a prednje staviti na njihovo mjesto. Neka prednja leva bude zadnja desna, a prednja desna zadnja lijeva.

Ukoliko imate vozilo sa prednjim pogonom, savjet je X – Dakle, mjesta mijenjaju prednja lijeva i zadnja desna, odnosno prednja desna i zadnja lijeva. Prednje gume su generalno više opterećene, jer su kod većine automobila ujedno i pogonske, a zadužene su i za upravljanje vozilom.

Stoga su na prednjim pneumaticima vidljiviji znakovi korišćenja, nego što je to slučaj sa zadnjim gumama, na koje utiče jedino kočenje.

Ukoliko imate auto sa zadnjim pogonom, preporuka je da se prednje prebace pozadi i da se zamijene strane, a kada zadnje pređu naprijed potrbeno je da lijeva ostane lijeva, a desna bude desna.

(B92)

Danas objavljeno

Honda predstavila SUV e Prototype u Kini

Vanja A

Toyota kreće u potpunu elektrifikaciju – prvi SUV na struju stiže 2022.

Vanja A

Kako da vam novi motocikl bude što duže nov

Vanja A

Ostavite komentar