Da li treba dopustiti da se koronavirus širi među mladim i zdravim osobama? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li treba dopustiti da se koronavirus širi među mladim i zdravim osobama?

Zdravstveni stručnjaci sa univerziteta Harvard, Oxford i Stanford su početkom ovog mjeseca inicirali peticiju kojom traže od nadležnih da radikalno promjene pristup pandemiji koronavirusa. Oni su objavili deklaraciju kojom traže da se omogući širenje virusa među mladim i zdravim osobama.

Deklaracija je nazvana Velika Barrington deklaracija (Great Barrington Declaration), a ime je dobila po istoimenom gradu u Massachusettsu gdje je i potpisana. Njome se nalaže da se od virusa zaštite samo ranjive i osjetljive populacije.

Pristup ovih stručnjaka je zasnovan na kolektivnom imunitetu koji podrazumijeva pretpostavku da će se virus prestati širiti ako se njime zarazi veliki broj ljudi.

Pojedini smatraju da je ono što se predlaže deklaracijom vrlo rizično jer je pretpostavka o kolektivnom imunitetu u slučaju koronavirusa preuranjena. Još nije poznato da li postoji mogućnost reinfekcije odnosno da li se razvija trajni imunitet na koronavirusa nakon što se osoba zarazi njime.

Nekoliko slučaja reinfekcije je prijavljeno, a strahuje se da je mnogo veći broj reinfekcija koje nisu otkrivene i koje nikada neće biti otkrivene. Za podsjetiti je i da postoje studije prema kojima antitijela u organizmu nestaju tokom vremena.

Pretpostavlja se da ako imunitet na ovaj virus nije dugoročan ili ako nije snažan da će se virus pojavljivati u epidemijskim valovima, kao što je to slučaj sa nekim drugim respiratornim oboljenjima.

Navedenom deklaracijom se sugeriše da se mora znatno ojačati zdravstvena zaštita najugroženijih ljudi. Izazovno je odrediti ko spada u tu populaciju, ali je sve veći broj saznanja o najopasnijim zdravstvenim faktorima u kontekstu koronavirusa.

Ne treba zaboraviti da postoje ljudi koji se brinu o ugroženim osobama, pa bi omogućavanje širenja zaraze bilo rizik za one koji se brinu i za one o kojima se brine.

Osim navedenog, još nije u potpunosti poznato kakve posljedice po zdravlje ostavlja koronavirus kod osoba koje su bile zaražene njime, piše britanski magazin Economist.

Klix.ba

Danas objavljeno

Zagreb: Oko 25 odsto testiranih pozitivno

M.

Ovo je Bajdenov tim: Državnog sekretara Vučić poznaje

M.

Ko bi mogao biti novi patrijarh? I banjalučki vladika u trci

M.

1 Komentar

DR. Riki 23 Oktobra, 2020 at 7:27 am

Da li treba pustiti da se postavljaju glupa pitanja o virusu o kome se pouzdano ne zna NISTA???
NARAVNO DA NE TREBA !!!!

Odgovori

Ostavite komentar