Da li to Sony planira ulazak na tržište brzih SSD uređaja - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Da li to Sony planira ulazak na tržište brzih SSD uređaja

Nextorage je podružnica kompanije Sony zadužena za razvoj i proizvodnju SSD uređaja i ostalih memorijskih proizvoda. Pre godinu dana je lansirala NEM-PA seiju PCIe 4.0 modela sa veoma dobrim karakteristikama. Model kapaciteta 4 TB postiže 7300 MB/s prilikom čitanja i 6900 MB/s prilikom pisanja, a ovaj model se odlikuje i prisustvom čak 2 GB DDR4 keš memorije koja je dobrim delom zaslužna za ovako dobre rezultate. Naravno, ovaj model je prevashodno namenjen korisnicima PlayStation 5 konzole i to mahom onima na japanskom tržištu.

U očima mnogih korisnika u pitanju je proizvod iz koga stoji zapravo Sony kao bi ispunio stroge standarde potrebne za rad u PlayStation 5 konzoli. Na nedavno održanom Tokio Game Show 2022 manifestaciji, Nextorage aka Sony je prikazao predstojeći PCIe 5.0 model, a što bi lako mogao da bude pokazatelj namera ove kompanije da u dogledno vreme uđe na tržište proizvoda namenjenih zahtevnim korisnicima i entuzijastima.

Prema informacijama koje objavljuje Akihabara, Nextorage je prikazao dva PCIe 5.0 uređaja kapaciteta 1 TB i 2TB. Model većeg kapaciteta postiže 10 GB/s prilikom operacije sekvencijalnog čitanja i 9.5 GB/s prilikom pisanja podataka. Uređaj koristi NAND memoriju izrađenu u 176 slojeva.

S obzirom na to da prilikom povećanja brzine transfera podataka dolazi do generisanja veće količine toplote jedan od prototipova je bio opremljen prilično velikim hladnjakom, ali prema informacijama koje se pominju proizvođač se još uvek nije odlučio za konačno rešenje po pitanju hlađenja brzih PCIe 5.0 SSD modela, a koji očigledno postaje neophodan na novoj i bržoj verziji ovih M.2 NVMe SSD uređaja.

Nakon svih ovih reči, jasno je da PCIe 5.0 M.2 SSD proizvodi nisu namenjeni običnim, manje zahtevnim korisnicima, već prevashodno ciljaju zahtevnije korisnike, spremene da brže uređaje i bolje performanse, plate skuplje. Simptomatično je i to što je Nextorage pored PCIe 5.0 prototip uređaja za koji se još uvek ne zna zvanični datum izlaska, predstavio kompletnu paletu NEM-PA uređaja uključujući i nove PCIe 4.0 SSD modele. Nešto se definitivno kotrlja iza brda. 

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar