27. Aprila 2022.

Da li su SUV vozila opasnija za pješake i bicikliste od drugih automobila?

Big Portal

Popularni SUV modeli ili krosoveri u mnogim zemljama čine više od polovine svih prodatih automobila. Međutim, ova vozila imaju sumnjivu reputaciju, jer se smatraju smrtonosnijim za bicikliste i pešake. Ipak, belgijsko istraživanje pokazuje da se to ne odnosi na male i srednje SUV modele.

Nova studija belgijskog instituta za bezbednost na putevima VIAS pokazuje da ranjivi učesnici u saobraćaju na belgijskim putevima imaju sličan rizik od smrtonosnih povreda u udesu sa malim i srednjim “terencem” kao u nesreći sa drugom vrstom automobila.

Analizira je obuhvatila više od 63.000 nesreća u kojima su učestvovali automobili i ranjivi učesnici u saobraćaju između 2015. i 2020. godine u Belgiji.

Ovo istraživanje pokazuje da je stopa smrtnosti 1,02 odsto u sudaru sa “tradicionalnim” automobilima i 0,99 odsto u sudaru sa malim i srednjim SUV/krosover vozilima.

Tako, prema VIAS-u, ugroženi učesnici u saobraćaju imaju gotovo isti rizik od smrtonosnih povreda u udesu sa malim i srednjim “terencem”, a to su upravo najčešći tipovi vozila, kako u Belgiji, tako i u ostatku Evrope.

Foto: connel/Shutterstock

U slučaju velikih SUV modela, stopa smrtnosti raste na čak 4,4 odsto, ali prema VIAS-u, bilo je premalo fatalnih nesreća u ovoj kategoriji da bi se izvukao relevantan naučni zaključak.

Studija ne opovrgava tvrdnju da je u sudaru SUV-a i običnog automobila dvostruko veća verovatnoća da će putnik u “tradicionalnom” automobilu poginuti.

Međutim, prema VIAS-u, čini se da to nije zbog težine ili veličine SUV-a, već zbog činjenice da su savremeni terenci često opremljeni najnovijim bezbednosnim tehnologijama, a često su i novijeg datuma proizvodnje u odnosu na klasične putničke automobile u saobraćaju.

Istraživanje je u suprotnosti sa nekoliko prethodnih studija. Konkretno, studije u Sjedinjenim Državama su pokazale da je rizik od smrti pešaka koje udari SUV dva do tri puta veći nego u običnom automobilu.

Međutim, u mnogim slučajevima u pitanju su bili izuzetno visoki i veliki SUV modeli kao što je to uobičajeno u SAD.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare