29. Marta 2021.

Da li su superautomobili jedna velika prevara?

Big Portal

Superautomobili su svuda oko nas ovih dana, a tamo u sedamdesetim godinama prošlog veka, tek nekoliko kompanija je moglo da ih napravi, pa je pojava superautomobila bila prava retkost.

Sama poseta gradu u kom možete videti Ferrari 308 ili Lamborghini Countach bi vam popravilo dan, mesec ili možda čak i godinu.

Photo: Bugatti

U 2021. godini jako veliki broj kompanija pravi superautomobile, primera radi, Lamborghini je 2001. godine prodao 300 automobila, a u 2021. godini, uprkos koronavirusu i zatvaranju fabrike na 70 dana, prodali su:

3.039 Huracana i Aventadora plus 4.391 Urusa, što su odlične vesti za kompaniju, a loše za vlasnika koji bi svoj egzotičan automobil mogao da vozi eventuelno po gradu.

Kako tehnologija napreduje, tako je sve lakše napraviti personalizovano vozilo: Aston Martin ima Q diviziju, Ferrari ima Tailor Made, a Lamborghini Ad Personam.

Posebna boja, šavovi, ma sve što zamislite i milioneri su voljni da plate po 200, 300 hiljada dolara na personalizaciju već skupocenih vozila.

Photo: Ferrari

Ukoliko imate novca, nije problem da se istaknete, jer su proizvođači uvereni da imaju sve što je potrebno da vam privuku pažnju i uvek mogu da vam naprave automobil drugačiji od bilo kog drugog na planeti.

Ništa novo, jel da? Ferrari je tokom proteklih godina napravio barem deset takvih automobila, McLaren je takođe to radio u svojoj MSO diviziji…

To nisu novi automobili, već prerađeni modeli postojećih verzija, mašina, koje su spremne da ispune san klijenta.

Koliko su superautomobili zapravo ekskluzivni? Pričamo o modelima koji su zaista retki, poput Bugatti Divo ili Centodieci koji košta oko 9.000.000 dolara, tri puta skuplje od Chirona.

Lamborghini Sian? Hibridni sistemi mogu da izrode superautomobil, i to nije nikakva tajna, ali recimo poboljšana verzija ovog modela dodaje samo 34 KS, košta oko 3,7 miliona dolara i ništa nije bolji od Aventadora koji košta oko 421.000 dolara.

63 osobe na ovom svetu ipak ne misle tako…Stefano Domenikali, bivši direktor Lamborghinija je rekao da je Sian sjajna investicija. Upravo tako mnogi danas vide automobil, kao investiciju.

Skupoceni automobil ne znači uvek dobra investicija, postoji veliki broj primera da su jeftinija vozila s vremenom postajala sve skuplja, a skuplja samo gubila na vrednosti.

Superautomobile ne zanima tržište, ni cena, to nisu jeftini automobili ni da se naprave ni da se kupe. Uvek oko sebe okupe čitav tim inženjera i mehaničara koji razvijaju tehnologije i prave “čudovište”.

Da li vi mislite da se isplati kupiti superautomobil? Da li je Ferrari ili Lamborghini bolja kupovina nego Bugatti? Da li su superautomobili zapravo jedna velika prevara ili tu zapravo ima nešto? B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare