Da li su samo žene te koje rade više stvari istovremeno: Zašto to nije dobro - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li su samo žene te koje rade više stvari istovremeno: Zašto to nije dobro

Da li ste se nekada zapitali zašto ženama multitasking lakše polazi za rukom, za razliku od muškaraca?

Mit o ženi koja sve postiže postoji već dugo, a mi smo danas odlučili da se pozabavimo ovom temom, i otklonimo eventualne nedoumice. Možda je reč o našoj predstavi, koja ne odgovara realnosti, a možda žene zaista imaju super moći. Ostanite sa nama i u nastavku, i saznajte više detalja.

Multitasking ne razlikuje polove

Rezultati nekoliko studija potvrdili su da nisu samo žene te koje imaju ovu sposobnost. Postoje razlike u brzini obrade informacija, prostorne orijentacije i fluidne inteligencije. Međutim, to nije presudno u ovom slučaju.

Smanjuje produktivnost

Multitasking usporava i negativno se odražava kako na žene, tako i na muškarce. Razlog je zamaranje, koje dovodi do slabljenja fokusa.

Pigmalion efekat

Nakon što ste pročitali prethodne pasuse, sigurno vam nije jasno zašto su žene ipak bolje u multitaskingu. Odgovor leži u Pigmalion efektu po kome ljudi teže da se uklope u sliku koju drugi imaju o njima. To znači da ako se za ženu veruje da je sposobna da se bavi različitim aktivnostima i snađe se u različitim ulogama, trudiće se da taj utisak i opravda.

Zaključak

Dame su sklonije da rade više poslova istovremeno, iako imaju iste predispozicije kao i muškarci. Međutim, razlika je u doživljaju žena i onoga što one osećaju da mogu da ponude porodici i zajednici. To dovodi do zamora uma, te je važno znati svoje granice.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Najveći kruzer na svijetu iz brodogradilišta ide u staro željezo

Vanja A

Zašto Megan Merkl nosi cipele dva broja veće i koliko to ugrožava njeno zdravlje?

Vanja A

Sara Džesika Parker oštro odgovorila na osude koje dobija zbog sijede kose

Vanja A

Ostavite komentar