13. Aprila 2021.

Da li su Putin i Erdogan ponovo ušli u sukob!?

Big Portal

Turska ljetovališta su dugi niz godina najpopularnija kod građana Rusije. Uoči pandemije, 2019. godine, posjetilo ih je skoro sedam miliona ruskih turista. Ove godine, za majske praznike, Rusi su već bili rezervisali 70 odsto soba u turskim hotelima.

Međutim, posljednjih mjesec dana situacija sa virusom korona u Turskoj se pogoršava. Samo juče u Turskoj je bilo registrovano više od 50.000 slučajeva infekcije kovid 19.

Najveći broj uvezenih slučajeva u Rusiju dolazi iz Turske, zbog čega je premijer Mihail Mišustin naložio da se preduzmu dodatne mjere. I danas, potpredsjednica Vlade Tatjana Golikova saopštila je da se uvode ograničenja na redovne i čarter letove za turska odmarališta. Odnosno, osim u izuzetnim slučajevima, za Ruse će tursko more biti zatvoreno do 1. juna.

Turski dronovi iznad Donbasa

Međutim, problem nije samo što u Turskoj raste broja zaraženih korona virusom. Posljednjih dana pažnja Moskve je usmjerena na posjetu predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Istanbulu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je obećao ukrajinskom kolegi pomoć u pridruživanju Alijansi i uvjerio gosta da se Ankara „zalaže za teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine“.

Turski lider je podržao inicijativu Kijeva za formiranje „Krimske platforme“, odnosno za organizovanje međunarodnog foruma, čiji je glavni cilj povratak poluostrva u sastav Ukrajine. Istina, za sada je nejasno kako će taj forum funkcionisati – prvi samit je planiran za 24. avgust, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti.

U međuvremenu, napetost oko Donbasa nastavlja da raste. Iako je Erdogan naglasio da se problem regiona može rešiti samo mirnim putem, na bazi Minskih dogovora, u Istanbulu je istovremeno u toku aktivna diskusija o turskoj pomoći u modernizaciji ukrajinske vojske. Erdogan tvrdi da „saradnju u vojnoj sferi ni u kojem slučaju ne treba smatrati inicijativom usmerenom protiv trećih država“. Ipak, zajedno sa Zelenskim, u Istanbul je došao i ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran koji se sastao sa turskim kolegom Hulusijem Akarom.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine, razgovarano je o izgradnji brodova klase „korveta“, kao i o isporukama dronova „Bajraktar“ i municije za njih. Upravo ove dronove su Azerbejdžanci koristili tokom rata u Nagorno Karabahu prošle jeseni. Osim toga, Turska ih je koristila i u Siriji, u operaciji „Prolećni štit“, u februaru 2020. godine, a prije toga u Libiji, gde je „Bajraktar“ korišćen protiv vojske generala Halife Haftara.

Nakon razgovora šef komiteta Vrhovne rade Ukrajine za pitanja nacionalne bezbjednosti Jurij Misjagin napisao je na društvenim mrežama da je dron „Bajraktar“ izveo prvi let u Donbasu, „za sada samo radi osmatranja i otkrivanja ruske tehnike.

„Bajraktar se odlično pokazao tokom turske operacije „Proljećni štit“, posebno protiv ruske vojne tehnike“, napisao je Misjagin na fejsbuku.

U Moskvi su obratili pažnju na ovaj događaj i posavjetovali Ankari da ne podstiče militarizam Ukrajine.

Ruski ekspert Vladimir Avatkov objašnjava šta je razlog što Turska aktivno sarađuje sa Ukrajinom posljednjih godina.

„Ankara u toj zemlji vidi crno tržište – mogućnost za kupovinu tehnologije po jeftinoj cijeni. A pri tome, može da proda dronove i testira ih u borbama“, smatra on.

U prilog ovoj teoriji govori i dogovor Turske i Ukrajine o zajedničkoj proizvodnji transportnog aviona An-176. Turska se na ovaj način nada da će dobiti staru sovjetsku tehnologiju za razvoj vojno-industrijskog kompleksa, a sa druge strane, može dobro da proda svoje proizvode, piše Sputnik.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare