Da li su prošle najbolje godine za njemačke proizvođače automobila? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li su prošle najbolje godine za njemačke proizvođače automobila?

I prije pandemije nazirala se kriza za njemačke proizvođače automobila, a sa padom prodaje novih vozila, ti su problemi još više došli do izražaja.

Najbolje godine nemačke automobilske industrije već su prošle, zaključak je nedavnog istraživanja Nemačkog ekonomskog instituta, a pred proizvođačima automobila su izazovna vremena koja će obeležiti pad prodaje, rezanje troškova i otkazi.

Čitava automobilska industrija je u procesu tranzicije ka električnim vozilima kojoj se tradicionalne kompanije moraju prilagoditi, što naravno neće biti jednostavno ni lako, piše zimo.dnevnik.hr.

Drugi veliki problem je, naravno, korona kriza zbog koje je zabeležen dramatičan pad tražnje za automobilima, a industrija će se od tog šoka, smatraju istraživači ekonomskog instituta, dugo oporavljati.

Tehnološki izazovi tranzicije ka električnim vozilima i pad tražnje zbog pandemije posebno će se negativno odraziti u Nemačkoj, komentarisali su za Dojče vele, uz napomenu kako skoro deset odsto nemačkog BDP-a dolazi upravo od proizvođača automobila i sa njima povezanih partnera i dobavljača, tako da je direktno ili indirektno, u toj industriji zaposleno više od 930.000 ljudi.

Takođe, što je važno naglasiti, čak 40 odsto nemačkog istraživanja i razvoja odvija se upravo u automobilskoj industriji.

Foto: Porsche promo (ilustracija)

Godinama raste pritisak na državu da pomogne automobilskim kompanijama bilo kroz programe zamene starih automobila novima, bilo kroz povlastice za kupovinu vozila na struju, odnosno kroz poresku politiku koja bi favorizovala istraživanje i razvoj, ali ta taktika više nije efikasna.

Naime, problemi nemačke automobilske industrije su višeslojni i ne postoji jednostavno rešenje, pa tako dok najveće kompanije poput Volkswagena i Daimlera imaju problema sa padom tražnje i troškovima tehnološke tranformacije, male kompanije koje učestvuju u nabavnom lancu “bore se za opstanak”.

Kao primer, Dojče vele navodi jedan od najvažnijih modela u aktuelnoj ponudi Volkswagena, Golf 8.

Dok je Golf godinama, pa i decenijama bio najprodavaniji automobil u Evropi, sada se situacija promenila pa je tokom dva letnja meseca evropskom prodajom dominirao Renault Clio.

Pad tražnje i prodaje, naravno, odrazio se i na otkaze i rezanje troškova u mnogim kompanijama, što je vrlo problematično za budućnost jer će, kako bi mogli da budu konkurentni na tržištu na kome su sve snažniji novi igrači poput Tesle, biti potrebno ulagati i investirati u nove tehnologije i inovacije.

VW grupa je tako najavila ulaganje milijardi evra u razvoj električnih vozila, a i svima u nemačkoj vladi jasno je da su vozila sa motorom na struju budućnost ,te je potrebno već sada investirati u njih kako ih konkurencija ne bi pretekla.

To tržište je trenutno teško oko 12 milijardi evra, a do 2030. očekuje se da će vrednost porasti na 84 milijarde evra.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Tragom Australa: Kako Renault bira imena za svoje modele

Vanja A

Zimska bajka: Samo 14 primjeraka ekskluzivnog Rolls-Royce Cullinana

Vanja A

Kupuju domaće: Koji su najprodavaniji automobili na velikim europskim tržištima

Vanja A

Ostavite komentar