Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li su polovne premijum gume bolje od jeftinih novih

Sa rastom cena pneumatika, sve više vozača postavlja sebi ovo pitanje.

Iako su gume važan bezbednosni faktor kao deo putem koga automobil ostvaruje kontakt sa podlogom i na taj način kontroliše svoju putanju, sve je više onih koji gume ne menjaju redovno.

Neki vozači će radije voziti duže na postojećim gumama, a ima i onih koji biraju jeftinije, često anonimne proizvođače kojih je sve više na tržištu.

U poslednje vreme sve je više ljudi koji pokušavaju da pronađu dobru polovnu gumu. Ako razmišljate o ovoj poslednjoj opciji, ili ako vozite na pohabanim premijum gumama, obavezno pogledajte video ispod u kome stručnjak za gume proverava upravo ovu tezu.

Džonatan Benson je tzv. “guru za gume”, a sada je odlučio da uporedi Michelin CrossClimate 2 pneumatoke sa novim. On je uporedio hvaljene Michelin gume za sva godišnja doba sa znatno jeftinijim i vrlo solidnim pneumaticima Tomket Allyear, isporučenim direktno iz prodavnice.

Takođe, test je ponovljen sa novim Michelin gumama i korišćenim gumama Tomket.

Istovremeno, odlučio je da nove Michelin gume trimuje, odnosno da sa njih skine 2,2 mm površinskog sloja kako bi simulirao istrošenu gumu. Postavio ih je na automobil i sa njima prešao oko 4000 km.

Isti postupak je ponovio i sa novim gumama.

Test je pokazao da se korišćene Michelin gume bolje ponašaju od novih Tomket guma na snegu. Testni Golf je bio nekoliko sekundi brži na stazi, dok je mokra podloga okrenula snagu u korist novih guma, ali sa mnogo nesigurnijim osećajem vožnje u jeftinijim gumama Tomket.

Na suvom, očekivano, Michelin gume su bile znatno bolje, a posebno su se dobro pokazale na testu zaustavnog puta.

Iz testa se lako može zaključiti da premijum gume zadržavaju svojstva novih guma kroz habanje i da su generalno bolji izbor od novih niskobudžetnih guma. Naravno, treba imati u vidu starost gume, kao i zakonski dozvoljenu minimalnu dubinu šare.

Pogledajte video:

Danas objavljeno

Mercedes potvrdio: Kraj

Vanja A

Električni automobili oborili rekord EU

Vanja A

Ozračeni i zaboravljeni

Vanja A

Ostavite komentar