Mjesečna karta za auto-put u RS kao “godišnja” u Austriji! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mjesečna karta za auto-put u RS kao “godišnja” u Austriji!

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je usvojila Narodna skupština, vozače na auto-putevima u Srpskoj rekli su da očekuju stimulativni modeli plaćanja putarina, među kojima su i jeftinije putarine od 15 do 25 odsto. U Ministarstvu saobraćaja kažu da, na ovaj način, žele da podstaknu vozače da ne izbjegavaju auto-puteve.

– Cijena karte će biti 40 puta cijena na toj relaciji. Recimo od Prnjavora do Banjaluke 40 puta cijena i to je cijena mjesečne karte. Godišnja karta je po istom principu – cijena te relacije puta 400, s tim da godišnja karta neće biti vezana za kalendarsku godinu nego ukoliko kupite u maju, trajaće do maja iduće godine – pojasnila je Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Međutim najavljena cijena, kada pogledate godišnje i mjesečne cijene autoputa u evropskim zemljama, ne bi se ipak moglo reći da je baš stimulativna. Naime mjesečna karta za autoput u RS iznosi otprilike koliko godišnja u pojedinim zemljama Evrope poput Slovenije i Austrije.

Vozačima koji svakodnevno koriste auto-puteve u Srpskoj, do kraja oktobra trebalo bi da bude olakšano i omogućeno jeftinije putovanje. U Ministarstvu navode da će vozači na raspolaganju imati dva stimulativna modela. Prvi su pretplatne karte, koje će važiti za putničke automobile i vozila poput motocikala i mopeda. Popusti će se kažu odnositi samo na elektronsku naplatu putarine.

Po ovom modelu mjesečna karta za putnička vozila na relacijama Banjaluka -Prnjavor iznosila bi 160, a Banjaluka -Doboj 280 maraka. Godišnja od 1.600 do Prnjavora, a 2.800 do Doboja.

                                                              Mjesečna karta                          Godišnja

AP Banja Luka- Prnjavor                  160 KM                                   1.600 KM

AP Banja Luka- Doboj                        280 KM                                  2.800 KM

Mjesečna i godišnja karta za relaciju Banjaluka – Gradiška trebalo bi da bude poznata do kraja mjeseca, kada će Vlada donijeti odluku o visini putarine na ovoj relaciji. Da bi vozači koristili ove povlastice, u automobilu moraju da imaju tag, odnosno uređaj za elektronsku naplatu koji košta 40 maraka.

Ali ono što je interesantno a to je opravdanost naplate ovako skupe putarine ako uzmemo u obzir da u zemljama regiona i evrope godišnja karta za autoput iznosi koliko mjesečna karta za AP u RS.

Tako recimo prema zvaničnim cijenama putarina u Evropi objavljenim na zvaničnom sajtu hrvatskih cesta i hrvatskog auto kluba HAK se navodi da je tako godišnja cijena putarine za putnička vozila u Austriji 89,20 evra dok je cijena putarine za dva mjeseca 26,80 evra.

U Sloveniji je mjesečna karta 30 evra a godišnja 110 evra.

U Švajcarskoj godišnja karta za sve puteve košta 40 franaka oko 36 evra.

U Mađarskoj mjesečna karta košta 28 evra a godišnja 130 evra.

U Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj godišnja karta iznosi od 50-60 evra.

U pojedinim zemljama kao što su Albanija, Belgija, Finska, Danska, Njemačka, Latvija, Litvanija, Estonija putarine se ne plaćaju.

Švedska je od 2015. uvela putarine oko tri najveća grada u zemlji.

Približno slične cijene putarina kao u RS i FBiH imaju još samo Hrvatska i Srbija koje putarine naplaćuju po sličnom modelu kao i kod nas.

Uzimajući sve u obzir moglo bi se reći da vam je skoro isto da li ćete kupiti mjesečnu ili godišnju kartu za autoput u RS ili ćete je po standardnoj cijeni plaćati svaki put kada prolazite. Na vama je da odlučite?!

                                            Mjesečna                                 Godišnja

Austrija                             26,80                                         89,20

Slovenija                           30                                               110

Švajcarska                          –                                                 36

Mađarska                           28                                              130

Bugarska, Rumunija, Češka, Slovačka                      50-60 evra

Cijene putarina u nekim evropskim zemljama do januara 2020. godine možete pogledati ovdje:

RTRS/ TV K3

Danas objavljeno

Gorio stan u kojem je bilo dijete, inspektori završili u bolnici

M.

Kriminalna grupa krijumčarila drogu i oružje duži period

M.

Došao je i taj dan poslije 16 godina

M.

Ostavite komentar