Da li ste znali da postoji zemlja u kojoj nema zmija? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li ste znali da postoji zemlja u kojoj nema zmija?

Vidjeti zmiju u Irskoj smatra se čudom, zbog čega ova vrsta reptila uživa reputaciju statusnog simbola.

Legenda kaže da je Sveti Patrik iskoristio moć svoje vjere da namami sve zmije irskog kopna u more. Iako ova legenda ostavlja mašti na volju, postoje realističnija objašnjenja o tome zašto ove životinje ne žive na ovom području.

Zmije nikada nisu nastanjivale kopno Irske, kao što je to slučaj sa HavajimaIslandomNovim ZelandomGrenlandom ili Antarktikom i Smaragdnim ostrvom.

Nekada davno, Irska je bila pripojena masivnoj kopnenoj površini, ali to je bio period ledenog doba, pa je kopno bilo isuviše hladno za već hladnokrvne reptile. Kada se okončalo ledeno doba, prije skoro 10 000 godina, glečeri su se otopili, pa se velika količina hladne vode slila u, sada neprohodne, prostore između Irske i njenog komšiluka.

Neke životinje, poput divlje svinje, risa, i braon medvjeda uspjele su da se nastane na  ovako izolovanom kopnu. Od reptila je tu sreću imao samo živorodni gušter. Zmije su tu šansu propustile.

Foto: Wikimedia commons

Zemlja bez zmija – reputacija je koju ima Irska, pa je, s tim u vezi uzgoj zmija kao ljubimaca postao statusni simbol. Izvještaji navode brojne slučajeve velikih zmija ljubimaca koje su pobjegle ili oslobođene od strane vlasnika. Ipak, nijedna vrsta ovih reptila nije pronađena u prirodi – vidjeti ih kako slobodno puze u prirodnom okruženju Irske pravo je čudo.

 

National Geographic

Danas objavljeno

Tata Makaroni dao sinu ime HTML

Zeljka

Buran život Fare Fosit i Rajana O’Nila: Droga, prevare, problematičan odnos sa djecom

Zeljka

Nova “igračka” Džefa Bezosa?

Zeljka

Ostavite komentar