29. Novembra 2022.

Da li ste znali da je Balesijaga u vlasništvu supruga Selme Hajek?

Big Portal

Reklamne kampanje Balensijage označene kao promocija dečje pornografije i pedofilije izazvale su uznemirenje svetske javnosti. Ova modna kuća je pre skandaloznih događaja važila za jednu od najprestižnijih. Zvezde su se otimale o njene modele, a evo kako se odvijala istorija ovog brenda.

Balensijaga je luksuzna modna kuća koju je 1919. godine osnovao španski dizajner Kristobal Balensijaga u San Sebastijanu u Španiji.

Modna marka se bavi proizvodnjom obuće, torbi, modnog asesoara, a tu je i linija parfema “Coty”. Brend je trenutno u vlasništvu francuske korporacije Kering čiji je predsednik i izvršni direktor Fransoa Anri Pino, suprug glumice Salme Hajek.

Kering je kompanija osnovana 1963. godine. Ima 38.000 zaposlenih, u njenom vlasništvu su i brendovi Guči, Aleksandar Mekvin, Botega Veneta i Iv Sen Loran. Njen kapital procenjuje se na više od 12 milijardi evra, kažu zvanični podaci.

Počeci Balensijage

Kristobal Balensijaga otvorio je svoj prvi butik u San Sebastijanu 1919. godine, a onda je pokrenuo radnje u Madridu i Barseloni. Španska kraljevska porodica i ostala aristokratija nosili su njegove kreacije. Španski građanski rat naterao ga je da zatvori butike i ode u Pariz.

U avgustu 1937. godine otvorio je svoj atelje u Gradu svetlosti, a na prvoj reviji prikazano je modele inspirisane španskom renesansom. Brzo je postigao uspeh. Za dve godine slavio se kao modni revolucionar, a njegovi modeli bili su veoma traženi.

Kupci su rizikovali život tokom Drugog svetskog rata da bi otišli da kupe odeću koju je dizajnirao. Kako smatraju istoričari, Balensijaga je nastavio sa poslom tokom nemačke okupacije Pariza zbog veze sa španskim diktatorom Franciskom Frankom. Kreirao je garderobu koju je nosila porodica ozloglašenog španskog generala.

Kompanija Balensijaga bila je jedna od 60 firmi koje su radile tokom okupacije. Snadbevala se sirovinama iz Španije što joj je davalo prednost u odnosu na konkurenciju. Ovaj dizajner je izjavio da je odbio zahtev Adolfa Hitlera da aktivnosti svoje firme prebaci i u Berlin.

Izložba modela Kristobala Balensijage prošle godine u Španiji foto: EPA/EFE/Emilio Naranjo

Tokom posleratnih godina Kristobal Balensijaga poigravao se ženskom siluetom. Njegov rad obeležili su tada sledeći modeli: balon jaknja, bebi dol haljina sa podignutim strukom, balon suknja, vrećasta haljina… U osmišljavanju ženske siluete naglasio je ramena, a zanemario naglašeni struk.

Izložba modela Kristobala Balensijage prošle godine u Španiji foto: EPA/Javier Etxezarreta
Izložba modela Kristobala Balensijage prošle godine u Španiji foto: EPA/Javier EtxezarretaFoto:Javier Etxezarreta / EPA

Nastavio je da se poigrava materijalima i oblicima i kreirao sjajne modele vrhunske mode. Godine 1960. dizajnirao je venčanicu za belgijsku kraljicu Fabiolu, a nekadašnja prva dama Amerike Džeki Kenedi obožavala je njegove modele. Njen suprug Džon Kenedi brinuo je kako će kupovina skupih modela uticati na američku javnost.

Za modnu kuću radili su brojni čuveni dizajneri koji su se kasnije proslavili poput Oskara de la Rente i Ibera de Živanšija.

Prethodni skandali

Godine 1957. Balensijaga je slavno odlučio da pokaže svoju kolekciju novinarima dan pre isporuke odeće u maloprodaju, a ne standardne četiri nedelje pre tog datuma. Novinari su se protivili tome, ali je Balensijaga govorio da time sprečava kopiranje njegovog dizajna što se naročito odnosilo na modnu kuću “Kristijan Dior”.

Kristobal Balensijaga je kasnije promenio sopstveno pravilo, ali je nastavio da kreira svoj osobeni put pa nije želeo da se pridruži elitističkim sindikatima.

Zatvorio je svoju modnu kuću 1968. i umro 1972. Kuća je bila neaktivna do 1986. godine.

Nova istorija sa Demnom Gvasalijem

Demna Gvasali je od 2015. kreativni direktor Balensijage. Suosnivač je brenda Vetements.

Rođen je u Gruziji, zbog rusko-gruzijskog rata otišao je u Dizeldorf. Demna je četiri godine studirao međunarodnu ekonomiju na Državnom univerzitetu u glavnom gradu svoje zemlje, a kasnije je pohađao Kraljevsku akademiju likovnih umetnosti u Antverpenu, gde je 2006. magistrirao modni dizajn.

Sarađivao je sa kućom “Luj Viton” dok je njome upravljao Mark Džejkobs i Nikola Geskjer jedno kratko vreme.

Prošle godine počeo je saradnju sa Kanjeom Vestom. Zbog antisemitskh komentara ovog dizajnera i bivšeg supruga Kim Kardašijan, a na zahtev javnosti, ta saradnja je prekinuta.

Kim Kardašijan u Balensijaga kreaciji na Met Gali 2021. u Njujorku
Kim Kardašijan u Balensijaga kreaciji na Met Gali 2021. u Njujorku Foto:Profimedia

Gvasali je osmislio kontroverzni stil Kim Kardašijan za Met Galu 2021. u Njujorku. Težio je futurističkom stilu koji se jednima dopadao dok su drugi smatrali da je njegov rad veoma bizaran.

Osmišljavao je i kreacije od plastike nalik kesama za đubre koje koštaju suludo mnogo para.

Oglasio se bivši kreativni direktor Balensijage

Nikola Geskjer koji je bio kreativni direktor Balensijage od 1997. do 2012. a koji je sada umetnički direktor kuće “Luj Viton” (od 2013. obavlja taj posao), napisao je u petak (25. novembar) na Instagramu poruku upućenu bivšem poslodavcu kompaniji Kering.

“Kada sam napustio @kering 2012. godine, osećao sam se isključenim i povrđeno zbog nepoštovanja i njihovih vrednosti”, istakao je.

Žena.blic.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare