2. Aprila 2021.

Da li ste probali KEFIR? Evo zašto ga nazivaju NAJBOLJIM PROBIOTIKOM

Big Portal

Kefir je lekoviti napitak, kombinacija kvasca i bakterija, koje nazivaju i “kefirna zrnca” i hrane se i razmnožavaju u mleku bez roka trajanja. Ta kombinacija sastojaka ovaj napitak čini najboljim probiotikom, koji se već vekovima koristi za bolje funkcionisanje stomaka i creva.

Probiotici u kefiru su “dobre bakterije” slične onima koje se prirodno nalaze u probavnom sistemu

On potiče sa područja Kavkaza, regije na granici Azije i Evrope. Danas su najveći proizvođači kefira na svetu Poljska i Rusija, kao i Švedska, Norveška, Finska i NemačkaKefir se od svojih početaka do danas najčešće proizvodi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka. Međutim, može se proizvesti i sa biljnim napitcima kao što su kokosovo, sojino i pirinčano mleko.

Probiotici u kefiru su “dobre bakterije” slične onima koje se prirodno nalaze u probavnom sistemu. To znači da je kefir dobar za zdravlje creva jer podupire i pomaže u procesu povećavanja zdravih bakterija i sprečava rast štetnih bakterija. Kefir takođe može biti koristan osobama koje često uzimaju antibiotike jer će pomoći u obnovi dobrih bakterija, a može pomoći i kod probavnih problema.

Kefir je i dobar izvor hranljivih sastojaka. Šoljica običnog kefira sadrži samo 110 kalorija, a bogata je fosforom, kalcijumom, vitaminom B12, riboflavinom, magnezijumom i vitaminom D.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare