25. Novembra 2021.

Da li spavate otvorenih očiju? I to može da se liječi

Big Portal

Ako ste među 20 odsto ljudi koji imaju ovaj zdravstveni problem, moguće je da bi i vaše dete moglo da ga ima, jer nauka veruje da je – nasledan.

Noćni lagoftalmus nastaje kada se kapci ne zatvore dovoljno da pokriju oko, delimično ili u potpunosti. Možda nije tako strašno, ali je savet da se zbog ovog problema obratite svom lekaru.

Posmatrajte problem kao opomenu

Sve navedeno može da ukazuje na ozbiljan, osnovni medicinski problem kao što je moždani udar, bolest štitne žlezde ili oštećenje facijalnog nerva.

Oštećenje očnih kapaka može biti razlog za neuspešno zatvaranja kapaka.

Opušteni kapci su često povezani sa opstruktivnom apnejom u snu, opasnim poremećajem spavanja, gde se meka tkiva grla privremeno opuštaju, sužavajući disajne puteve.

Disanje je trenutno prekinuto. Višestruka pojava tokom noći povezana je sa povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, srčanog udara, srčane insuficijencije i moždanog udara.

Uticaj na san

Spavanje otvorenih očiju takođe može pokvariti kvalitet sna. Svetlost stimuliše mozak na budnost, tako da će vas verovatno probuditi ako držite oči otvorene cele noći.

Može da se leči

Postoje načini koje možete da primenite kako bi ste pomogli očima da se potpuno zatvore.

Možete nositi masku za oči dok spavate. Korišćenje veštačkih suza tokom dana i ovlaživača vazduha tokom noći takođe pomažu kod gubitka vlage.

“Kapci treba da su potpuno zatvoreni tokom noći kako bi suze i njihova vlaga mogle da očiste i osveže rožnjaču. Noćni lagoftalmus treba lečiti, jer u suprotnom moće doći do pojave suvih očiju, zamagljenog vida, infekcija”, ističu iz Nacionalne fondacije za spavanje u SAD.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare