Da li se razumijemo ako se ne rukujemo? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li se razumijemo ako se ne rukujemo?

Šta otkriva govor tela, da li samo stručnjaci mogu da pročitaju laž, strah i nesigurnost kod sagovornika? Direktor Centra za istraživanje ponašanja Mirko Zorić kaže da 60 odsto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak, a značajnu ulogu u tome ima upravo rukovanje.

Mirko Zorić, direktor Centra za istraživanje ponašanja rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se većina signala odvija na nesvesnom nivou, a dok se razgovara, puno informacija se šalje, a da nismo svesni toga.

“Možda smo svesni samo vrha ledenog brega. Mnogo toga se komunicira u par prvih sekundi kada krenemo razgovor sa nekom osobom”, naveo je Zorić.

Prilikom susreta, kaže sagovornici posmatraju sve, od načina odevanja, preko održavanja higijene, do frizure i facijalne ekspresije. Sve što nam je dostupno sve posmatramo, naveo je direktor Centra za istraživanje ponašanja.

Prema njegovim rečima, gledamo da donesemo što više relevantnih informacija kako bismo doneli neku prvu sliku o osobi, kako bismo znali, prvenstveno, da li nam je određena osoba prijatelj ili neprijatelj i, zatim, da li nam je ta osoba vredna ili ne.

“Neka istraživanja govore da 60 posto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak. Ono što donesemo kao zaključak u prvih nekoliko sekundi. Rukovanje je prvi fizički kontakt između dve osobe, kada se upoznaju i najčešće jedini fizički kontakt i zahvalan je za slanje najbazičnijih poruka između dve osobe”, rekao je Zorić, navodi RTS.

Dodao je da ako vam neko stisne ruku i ne pušta je, može da govori da je osoba suviše posvećena razgovoru ili da želi da postavi neku vrstu kontrole da će ona voditi sam razgovor.

Danas objavljeno

Legendarni Ozi Ozborn završio novi album uz vrhunske goste

Vanja A

Neočekivana razlika: 15 slavnih osoba koje nikada nismo vidjeli u profilu

Vanja A

Glumica iz „Urgentnog centra“ Meri Mara se udavila u reci

Vanja A

Ostavite komentar