Da li se odlučiti za klasične zimske ili univerzalne gume - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Da li se odlučiti za klasične zimske ili univerzalne gume

Sezona zamjene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se opredijeliti za zimske ili univerzalne (all-season) pneumatike.

U zavisnosti od države, vozači su zimi u zakonskoj obavezi da na svojim motornim vozilima imaju zimsku opremu, ukoliko je na kolovozu snijeg, led ili poledica.

Ta oprema podrazumijeva zimske gume na sva četiri točka, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra.

Sezona zamjene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se odlučiti za zimske ili univerzalne (all-season) gume. Ono što treba znati je da i all-season gume mogu biti dio zimske opreme.

Sa druge strane, u uslovima čestog snijega, leda i pri veoma niskim temperaturama uvijek je najbolje rješenje imati zimske gume.

Sastav ovih pneumatika omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik proklizavanja, dok dubina šare obezbjeđuje dobro prijanjanje, ali takođe sprječava zadržavanje snijega unutar gume.

Univerzalne (all-season) gume, kao kompromis između ljetnjih i zimskih performansi, mogu biti dobra alternativa zimskim u regionima sa umjerenom klimom, tamo gdje nema velikih oscilacija u temperaturi, odnosno gdje ljeta nisu previše topla, a zime su blage i kišovite.

Ove gume su pogodne za vožnju u mjestima i gradovima gde sniježne padavine nisu česta pojava, ali i kada se dese, ulice su redovno i na vrijeme očišćene od snijega.

Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara.

Oznaka M+S ne znači nužno da je guma adekvatna za zimu

Pri odabiru guma, bilo zimskih ili all-season, važno je napomenuti da nisu sve iste i da simboli na bočnim zidovima takođe pokazuju kakvog su kvaliteta i namjene.

“Prave zimske gume mogu se prepoznati ne samo po oznaci M+S, što znači da su namenjene za vožnju po blatu i snegu, već posebno po simbolu tri planinska vrha sa pahuljicom, što je oznaka da su gume napravljene prema propisima UNECE (Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim nacijama)”, podsjeća Luka Širovnik, iz kompanije Continental Southeast Europe.

Kada su u pitanju pneumatici tog proizvođača, on kaže da all-season gume imaju iste simbole i oznake kao zimske, pa su alternativa i dobar izbor za one koji prelaze male udaljenosti, izbjegavaju vožnju po snijegu i žive u mjestima sa blagom klimom.

(B92)

Danas objavljeno

Honda oživljava džepnu mašinu

Vanja A

Android Auto je dobio sjajna podešavanja, noviteti koji će vas definitivno privući

Vanja A

Platila policiji gorivo – izdali saopštenje

Vanja A

Ostavite komentar