Da li se isplati koristiti aditiv za dizel? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li se isplati koristiti aditiv za dizel?

Sa dolaskom niskih temperatura, mnogi dizelaši mogu da imaju problem sa paljenjem. Kako se to ne bi dogodilo, na tržištu su dostupni posebni aditivi za dizel gorivo. Kako deluju i da li se isplati koristiti ih?

Zima ne pruža povoljne uslove rada za automobile opremljene dizel motorima. Kada temperature padnu ispod nule, vlasnici automobila sa dizel motorom često imaju problema sa startovanjem vozila.

Uzrok nevolje leži u hemijskom sastavu dizel goriva, koji za razliku od benzina, znatno lošije podnosi velike padove temperature, piše sajt Automobili.ba. Već na oko -15°C homogeno ulje počinje se raslojavati i talože se čestice parafina koje mogu blokirati filter goriva.

Treba imati na umu da se dizel gorivo koje se nudi na pojedinim benzinskim pumpama često razlikuje po svojim karakteristikama. Temperature koje navode dobavljači goriva ne znače uvek isto.

Šta je dizel aditiv?

Ako želimo da se dodatno zaštitimo od problema sa paljenjem dizelaša, dobro je koristiti aditiv. Njegov zadatak je da spreči kristalizaciju dizel goriva na negativnim temperaturama.

Na tržištu postoji mnogo različitih marki aditiva, a većina ih se može kupiti na benzinskim pumpama.

Ulijte u rezervoar tačnu količinu tečnosti koju je naveo proizvođač – ne preporučuje se prekomerno korišćenje.

Kada koristiti aditiv za dizel?

Aditiv će delovati samo ako je dodat u dizel gorivo pre početka procesa kristalizacije. Upotreba ovog aditiva kada su se čestice parafina već počele da talože neće imati nikakvog efekta.

Zato je važno unapred voditi računa o motoru, čak i pre niskih temperatura.

Aditiv je siguran za korišćenje tokom cele zime. To će nam obezbediti garanciju da se gorivo u rerzervoaru neće raslojavati ni po najhladnijem vremenu, a naš automobil će uvek paliti.

U slučaju savremenih dizelaša, dizel gorivu ni u kojem slučaju ne bismo smeli dodavati benzin ili destilovani alkohol.

Na taj način vrlo je lako oštetiti mnoge elemente motora, posebno u automobilima opremljenim Common Rail sistemom. Svi dizelski aditivi koje koristite treba da budu bez alkohola i po mogućnosti renomiranih marki.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Koliko je vremena potrebno da se ukrade Tesla? VIDEO

Vanja A

Hyundai ukida Sonatu?

Vanja A

Šta raditi dok čekate da vam se napuni električni automobil?

Vanja A

Ostavite komentar