26. Aprila 2022.

Da li se i vi iznervirate zbog vozača koji “spavaju” na semaforu?

Big Portal

Vozači koji ne krenu u roku od tri sekunde kada se na semaforu upali zeleno svetlo, nerviraju one koji čekaju iza njih, pokazuje najnovije istraživanje. Anketa britanske organizacije za pomoć na putevima (RAC) sprovedena na uzorku od 2.498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje da 46 odsto vozača smatra da ne sme da prođe više od tri sekunde od “paljenja zelenog” do kretanja vozila.

RAC je izrazio zabrinutost za bezbednost u saobraćaju, nastanak “čepova” i zagađenja vazduha koje uzrokuju vozači koji presporo reaguju.

Oko 17 odsto ispitanika kazalo je da često ne uspeju da prođu kroz zeleno svetlo zbog vozača ispred njih koji ne reaguju pravovremeno. Oko tri četvrtine (64 odsto) tvrdi da je na zelenom svetlu moralo čekati i po više od 10 sekundi.

Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 odsto u odnosu na 41 procenta).

Oko trećine (35 odsto) ispitanika kazalo je da mogu da podnesu ako je nekom potrebno između četiri i šest sekundi, a sedam odsto ispitanika je po tom je pitanju vrlo opušteno i odgovorili su da mogu da čekaju koliko god treba.

Portparol RAC-a, Sajmon Vilijams, kazao je da se sve duže od tri sekunde “može činiti kao večnost kada želite da prođete na zeleno”, pogotovo jer na nekim semaforima zeleno svetlo traje samo 15-ak sekundi.

“Čekanje drastično smanjuje broj vozila koja mogu da prođu pre nego što se upali crveno, zbog čega se stvaraju čepovi i povećava se zagađenje vazduha”, dodao je.

“Previše vozača iz nekog razloga ne obraća dovoljno pažnju na zbivanja oko sebe kada čekaju u koloni pred semaforom”, kazao je Vilijams.

“Osim što produžava vreme vožnje, ovo može uticati i na bezbednost u saobraćaju, pogotovo kad vozači naglo krenu jer su kasno primetili promenu svetla”.

Vozači bi trebalo da više paze na semafor, umesto da za to vreme odlutaju u mislima, ili koriste smartfon, zaključak je istraživanja.

Da li i vas nerviraju vozači koji ne krenu na vreme na semaforu i koliko sekundi ste spremni da tolerišete takvo ponašanje?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare