Da li psihoaktivne droge mogu da leče depresiju –Britanci ih nazivaju „Molekul duha“ - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li psihoaktivne droge mogu da leče depresiju –Britanci ih nazivaju „Molekul duha“

Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) odobrila je ispitivanje, a kompanija „Small Pharma“ uključena je u razgovore sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koje takođe mora dati dozvolu jer je DMT kontrolisana supstanca. Početno ispitivanje, čiji je cilj uspostavljanje najniže doze DMT-a koja izaziva psihodelično iskustvo, moglo bi da počne u januaru.

Psihodelični lek DMT biće ispitan u Velikoj Britaniji za lečenje depresije. Ispitivanje će u početku koristiti lek koji je poznat kao „molekul duha” koji izaziva snažna halucinogena dejstva kod zdravih osoba. Drugo ispitivanje primeniće se na pacijente koji pate od depresije gde će im se uz psihoterapiju davati i DMT.

DMT se nalazi u nekoliko biljaka i jedan je od aktivnih sastojaka ajahuaske, gorkog napitka koji se konzumira tokom šamanističkih rituala u Južnoj Americi

Prvo kliničko ispitivanje na svetu istražuje sigurnost i efikasnost DMT-a za veliku depresiju.

N-dimetiltriptamin je hemijska supstanca koja se javlja u mnogim biljkama i životinjama i koja je istovremeno derivat i strukturni analog triptamina. Može se konzumirati kao psihodelični lek, a istorijski su ga razne kulture pripremale u ritualne svrhe kao enteogen.

„Psihodelični lek razbija sve ruminativne misaone procese u mozgu koji poništava ono što je izazvano stresom ili depresivnim mislima i povećava stvaranje novih veza. On vam pomaže da shvatite misli i vraća vas na pravi put. Mislimo da bi ovo mogao biti tretman za brojne depresivne poremećaje, pored velike depresije, uključujući PTSP, depresiju otpornu na lečenje, opsesivno-kompulzivnih poremećaja i možda neke vrste zloupotrebe supstanci”, istakla Kerol Routleč, glavna naučna i medicinska službenica u kompaniji koja vodi ispitivanje u saradnji sa Imperial koledžom u Londonu.

Supstanca DMT se nalazi u ajurvedanskim biljkama

DMT se nalazi u nekoliko biljaka i jedan je od aktivnih sastojaka ajahuaske, gorkog napitka koji se konzumira tokom šamanističkih rituala u Južnoj Americi.

DMT je dostupan i kao ulična droga u Velikoj Britaniji, gde je klasifikovan kao supstanca klase A, noseći maksimalnu kaznu od sedam godina zatvora zbog posedovanja.

Istraživanje će obuhvatiti 32 zdrava dobrovoljca, koji nikada ranije nisu uzimali psihodelične lekove, uključujući ekstazi ili ketamin. Uslediće ispitivanje na 36 pacijenata sa kliničkom depresijom. Tretman će se modelirati na studijama psilocibina – psihodeličnog sastojka u magičnim pečurkama – kod depresije.

Ovde se pacijenti dovode u kliniku, gde prolaze sesiju „podešavanja”, tokom koje ih lekar priprema da svoj um otvore prema leku i osigurava da im bude prijatno i opušteno. Zatim im se daje lek, a jednom psihodelik iskustvo se završava, pacijent se odmah podvrgava sesiji psihoterapije. Razlika sa DMT-om je u tome što se psihodelično iskustvo javlja brže i intenzivnije, ali se brže završava.

„Očekujemo da DMT deluje brzo, ekvivalentno ili možda čak i bolje od psilocibina, tako da ćete za nekoliko sati nakon sesije dobiti brzo olakšanje od depresije”, rekao je Peter Rands izvršni direktor  “Small Pharma”.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Đumbir pomaže kod prehlade, ali može biti i opasan

Vanja A

Trening u kućnim uslovima: Najbolji rekviziti za najbolje vježbanje

Vanja A

Pet hobija koji smanjuju stres

Vanja A

Ostavite komentar