18. Augusta 2020.

Da li ovo znači “rat”: Austrija definitivno odbila Hrvatsku

Big Portal

“O toj opciji je, naravno, razmišljano, ali je nakon razgovora sa ekspertima Ministarstva zdravlja, kabineta kancelara odlučeno da se izda upozorenje za celu Hrvatsku”, rečeno je agenciji APA u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.

Razlog za takvu odluku, kako dodaju, jeste da su Austrijanci mobilni i da mahom kolima odlaze u Hrvatsku, te da ne ostaju samo u jednom mestu.

Hrvatsku, na osnovu koje svi koji se iz te zemlje vrate u Austriju moraju imati negativan PCR test ili moraju da ga urade u Austriji o sopstvenom trošku.

Takođe, kao i u slučaju upozorenja na putovanje koje važzi za još 31 zemlju, među kojima su i države Zapadnog Balkana, upozoreno je da bi povratak sa destinacije koja se nalazi na listi rizičnih regiona, mogla imati radno pravne posledice.

U slučaju da se zaposleni zarazi i zbog toga ne može na vreme da se javi na posao preti mu izostanak plate, a u nekim slučajevima i otkaz. Ta odluka navela je brojne austrijske turiste da pre vremena prekinu letnji odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.

Ambasador Hrvatske u Beču Danijel Glunčić zamolio je austrijske vlasti da izdaju samo parcijalno upozorenje na putovanje.

I ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regionima u koje putuje većina austrijskih turista povoljna.

Iz Hrvtske je tokom jučerašnjeg dana bilo dosta negativnih komentara o odluci Austrije, a jedan visoki zvaničnik je rekao i da će Hrvatska imati na umu ovu odluku Austrije kada Hrvate iz te zemlje budu pozvali u Austriju na skijanje.

Odluka austrijskih vlasti veliki je udarac hrvatskom turizmu, jer se procenjuje da je samo proteklih nedelja u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare