18. Marta 2020.

Da li osoba može dva puta da se zarazi koronavirusom?

Big Portal

Definitivan odgovor još nije poznat, ali stručnjaci kažu da je mala verovatnoća da dođe do ponovne zaraze.

Glavni naučni savetnik britanske vlade Patrik Valens i glavni medicinski savetnik Borisa Džonsona, profesor Kris Viti, pokušali su da uvere javnost da će oni koji su jednom imali virus razviti imunitet, odnosno da je teško da drugi put budu zaraženi.

Ovo pitanje je postalo aktuelno nakon što su japanske vlasti saopštile da je žena koja je imala virus nakon izlečenja ponovo bila pozitivna. Naučnici su neprijatno bili iznenađeni vestima.

Kada su pitali Valensa kako je moguće da je žena u Japanu dva puta bila zaražena istim virusom, odgovorio je da neki ljudi dobiju zaraznu bolest dva puta, ali da je to retka pojava. Dodao je i da nije bilo dokaza koji bi ukazali na to da će se to dogoditi sa koronavirusom.

Profesor Viti je objasnio da kod bolesti, čak i ako nema dugoročnog imuniteta, obično postoji neki kratkoročni imunitet.

Profesor Mark Haris, stručnjak za virusologiju na Univerzitetu Lids, rekao je da je ponovna infekcija u tom slučaju “malo verovatna”, ali je dodao i da “u naučnoj literaturi postoje dokazi o trajnim infekcijama koronavirusima životinja, uglavnom kod šišmiša”.

Profesor Džon Koen, profesor infektivnih bolesti na Brajtonu i Medicinskom fakultetu u Saseksu, rekao je da odgovor jednostavno još uvek ne znamo jer nemamo test antitela na infekciju.

“Uskoro bismo mogli da dobijemo odgovor. Vrlo je verovatno, na osnovu drugih virusnih infekcija, da, nakon što se osoba zarazila, uglavnom postaje imuna i neće se ponovo zaraziti, ali uvek postoje izuzeci”, rekao je profesor Koen.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare