Da li nas samo čvrsta ruka može spasti od sebe samih - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Da li nas samo čvrsta ruka može spasti od sebe samih

Izvještaji o virusu korona, koji se uvukao u sve dijelove svijeta, svakodnevno na vidjelo izbacuju brojne neodgovorne pojedince koji ne slušaju savjete medicinskih radnika i naučnika već ignorišu izolaciju i na taj način šire virus.

„Umjesto u izolaciju otišao na posao“, „Doputovala iz inostranstva i nije se prijavila nadležnim službama“, „Potvrđen mu virus pa uhvaćen kako obilazni lokalne kafiće“, „Pretukao zaštitara jer ga je pokušao zaustaviti da izađe iz izolacije“, „Neodgovorni doktori zatajili boravak u Austriji pa proširili virus“…

Ovo su samo neki od naslova koji ovih dana pune novinske stupce širom regiona i svijeta, a koji pokazuju neodgovornost ne samo građana, već čak i pojedinih medicinskih radnika koji bi trebali biti na prvoj liniji odbrane kada je u pitanju zaustavljanje virusa korona.

“Nemam ja virus”

Situacija nije ništa bolja ni u BiH gdje svakodnevno dobijamo informacije o tome da se neko nije pridržavao izolacije ili pak da je bio na području na kojem je virus u ekspanziji, ali se nije javio nadležnim službama niti poštuje preporuke medicinskih radnika.

Čak i onda kada su iz svijeta počele da pristižu dramatične vijesti kako se broj oboljelih i umrlih iz dana u dan povećava frapantnom brzinom, ni to nije pomoglo pojedinim nevjernim Tomama da situaciju shvate krajnje ozbiljno.

–Nemam ja virus, što da sjedim kod kuće – rečenica je koju mnogi ovih dana izgovaraju nesvjesni da se virus i proširio upravo od tih koji su tvrdili da ga nemaju.

Nedisciplina i neodgovornost pojedinaca vidljiva je i nakon što je vlast uvela stroge mjere i zatvorila sve, osim prodavnica za prehrambene proizvode i apoteka.

Zbijeni u redovima

Već prvog dana po zatvaranju svih objekata mogli smo da vidimo dugačke redove ispred marketa u kojima su građani stajali zbijeni jedni uz druge, ne mareći za savjete da se treba napraviti razmak od bar jedan metar između druge osobe.

Ima i onih koji ne poštuju pravilo da u radnji smiju biti samo jedna ili dvije osobe, pa pohrle u markete gunđajući „šta ima njima da neko ograničava kad će ući i kupiti nešto“.

Primjera je mnogo, od toga da neka osoba, bez obzira što je kod nje ili nekog užeg člana porodice potvrđen virus korona, ode u firmu da pozdravi radne kolege, ili odšeta do banke, pošte i slično, pa do onih koji uopšte ne preduzimaju nikakve mjere predostrožnosti kako bi zaštitili sebe i druge.

A, onda, kada im se desi nešto loše, obično za sve krive državu i vlast.

Prevršili svaku mjeru

Da su neodgovorni pojedinci prevršili svaku mjeru nedavno je upozorila i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je poručila da je potrebna gvozdena disciplina i stroge sankcije kako bi se izborili sa izazovom koji je stavljen pred nas.

Profesori, sociolozi i psiholozi iz cijelog svijeta već danima upozoravaju da su nekada represivne mjere jedini način da se spasimo od sebe samih. Upozoravaju da virus ne poznaje granice, socijalni status niti bilo šta drugo, zbog čega je jedina alternativa represivne mjere i zabrana kretanja, jer je u ovom momentu važnija bezbjednost građana od njihovih prava.

Pa, da li su zaista građani do te mjere neodgovorni i nedisciplinovani da ih jedino represija može dovesti u red? I da li je zaista nekada neophodno ukinuti demokratiju kako bismo se zaštitili od sebe samih?

Kumovske veze

Sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić ističe da u ovakvim momentima jedino restrikcije pomažu.

–Istorijsko iskustvo sa demokratijom je, s jedne strane, pokazalo da je ona najmoćnije sredstvo manipulacije ljudskom vrstom. Nismo svi isti. Imate one odgovorne i one neodgovorne, one koji se neodgovorno ponašaju nesvjesno, ali i onih koji to čine svjesno. I nije to samo sada kada je u pitanju virus korona, već i u masi drugih slučajeva – ističe Kukić.

Dodaje da je slučaj iz Mostara, gdje je pacijent zatajio da se vratio iz inostranstva, pa je preko kumovskih veza primljen u bolnicu, a kasnije utvrđeno da ima virus korona, najbolji pokazatelj bahatosti i neodgovornosti.

Pouka

Shodno tome, kako ističe Kukić, očito je da su neophodne rigorozne mjere države, koje podrazumijevaju stroge sankcije, pa i zatvorske kazne, za one koji ne štiteći sebe ne štite ni druge.

Kukić ističe da bi Evropa mnogo toga trebala da uči od Kine iz koje je virus i krenuo, a koja je uspjela da strogim mjerama sačuva svoju populaciju od katastrofe koja im je prijetila. Gubici koje je pretrpjela su, kako navodi Kukić, za kineske uslove “zanemarljivi”.

–Evropa u ovom momentu mora naći snage, hrabrosti i odvažnosti da se izbori sa tamnom sjenkom koja se nadvila nad nju. Demokratija ne podrazumijeva samo slobodu – građansku i ljudsku, odnosno da pojedinac čini šta mu je volja, već ona podrazumijeva i odgovornost za sebe, ali i za druge. To je ono što građani u BiH, ali i Evropi sada trebaju da nauče – kaže Kukić.

Sitarski: Analizirati ko je bio na visini zadatka

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski ističe da represivne mjere moraju da postoje, jer se vlast ne može i ne smije osloniti na dobru volju građana ili nadležnih službi. On ističe da ne zna da li je to presudno za sprečavanje širenja virusa ili ne, ali da je sigurno neophodno.

–U ovom momentu je teško davati ocjenu da li su građani u BiH ili regiona više nedisciplinovani u odnosu na ostatak Evrope i svijeta. Imamo različite primjere u različitim dijelovima svijeta. Postoje čak indicije da je u zemljama koje su najviše pogođene zarazom bilo većih primjera nediscipline, kako kod građanstva tako i kod nadležnih organa – navodi Sitarski.

Dodaje da će se, nakon što prođe glavni talas zaraze, morati podvući crta i napraviti analiza kako bi se vidjelo ko je bio na visini zadatka, a ko ne – počev od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), pa preko država, vlada do lokalnih zajednica, ali i građana.

–Ne sistem, već sistemi, od globalnog pa do lokalnog, nalaze se pod nekom vrstom testa ovim što se sad dešava. Bitno je da se uradi detaljna analiza, jer ovako nešto nam se može ponoviti – upozorava Sitarski.

Srpskainfo, Snježana Karić
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

1 Komentar

disc 24 Marta, 2020 at 8:05 am

Jos je drug TIto shvatio da smo stoka, i da sam cvrsta ruka pomaze.
Da smo stoka dokazali smo bezbroj puta.
Casti izuzecima, naravno.
Ali u ovakvim situacijama ne mozemo dopustiti da stoka pokvari onos to normalni ljudi postuju.

Odgovori

Ostavite komentar