Da li nas ovo čeka u budućnosti? Tablet i tačskrin svuda, pa i na volanu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li nas ovo čeka u budućnosti? Tablet i tačskrin svuda, pa i na volanu

Kineska startap kompanija Byton objavila je nove fotografije unutrašnjosti svog prvog električnog automobila – krosovera M-Byte.

Kineska startap kompanija Byton objavila je nove fotografije unutrašnjosti svog prvog električnog automobila – krosovera M-Byte.

Byton je poznat po tome da se zalaže za revoluciju kada je reč o unutrašnjosti budućih automobila. Tako je kineski proizvođač početkom godine predstavio komandnu tablu sa ogromnim, 48-inčnim tabletom, koji se prostire čitavom širinom kokpita.

Sada smo u prilici da vidimo i druge detalje ovog futurističkog enterijera, kao što je 7-inčni ekran osetljiv na, smešten u središtu volana, kao i 8-inčni tačped koji se nalazi na centralnoj konzoli između prednja dva sedišta.

Međutim, postavlja se pitanje kako će se vozači ovih automobila snaći u mnoštvu ekrana osetljivih na dodir, od kojih je onaj na volanu ima veću dijagonalu od mnogih multimedijalnih displeja u savremenim automobilima, dok je glavni ekran na komandnoj tabli i do 7 puta veći od regularnih tableta.

Interesantno je da je Byton predvideo da se neke komandama glavnog displeja može pristupiti preko tačpeda na centralnoj konzoli, na kome se inače nalazi i kontrole klima-uređaja, ali i podešavanja položaja sedišta.

Sa druge strane, kineski proizvođač ostavio je neke fizičke komande, poput dugmića za biranje stepena prenosa automatskog menjača (P, R, N i D).

Byton u svom saopštenju navodi da je namera bila da vozaču i putnicima stvori “komforan i udoban ambijent, poput onog u luksuzno opremljenim dnevnim sobama”.

Ipak, treba imati na umu da je reč o automobilu – objektu koji se kreće i kojim upravlja vozač, pa nije baš uputno da se on i previše opusti tokom vožnje.

B92

Danas objavljeno

Novi Polo na drumovima do kraja godine

D

Italijani ponovo redizajnirali legendarni Lend Rover Defender

D

Ferari od 307.000 evra najskuplji auto uvezen 2020. u BiH

D

Ostavite komentar