Da li nam je sa starenjem hrana manje slana, a kafa slabijeg mirisa - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li nam je sa starenjem hrana manje slana, a kafa slabijeg mirisa

Danski istraživači otkrili su kako se osećaj mirisa kod ljudi menja sa starenjem, a uspeli su da utvrde i koje arome vremenom postaju manje oštre.

Arome kafe i slanine blede posle 55. godine, ali mirisi pomorandže, maline i vanile ostaju snažni.

Stariji ljudi su takođe izjavljivali da uglavnom vole da osete aromu kafe, mada su i dalje uživali i u mirisima pržene hrane.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu uspeli su da utvrde koji mirisi blede, a koji ne, eksperimentom – upoređujući 343 osobe starosti od 20 do 98 godina.

Naveli su da je studija pokazala da ljudi starenjem ne gube osećaj mirisa, suprotno onome što je nauka nekada sugerisala.

Vodeća istraživačica Eva Honens de Lihtenberg Broge rekla je: „Iako je njihova sposobnost da osete miris prženog mesa, luka i pečurki znatno slabija, oni jednako dobro oećaju miris pomorandže, maline i vanile, kao i mlađe odrasle osobe. Stoga opadanje osećaja mirisa kod starijih odraslih izgleda prilično specifično”.

Ono što je zaista zanimljivo je da to, koliko volite neki miris ne mora da zavisi od percepcije intenziteta, dodali su istraživači.

„Opšte je poznato da je slano – osnovni ukus na koji starenje najviše utiče. Budući da su ukus i miris snažno povezani kada je hrana u pitanju, naša percepcija mirisa može biti poremećena, ako za početak bude oštećena percepcija slanoće”, dodala je Broge.

Studija, objavljena u časopisu Kvalitet i preferencije hrane, mogla bi se koristiti za poboljšanje obroka u staračkim domovima, gde je svaki peti stanovnik neuhranjen.

Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi takođe pomoći u poboljšanju iskustva tokom konzumiranja hrane starijih ljudi.

„Naši rezultati pokazuju da, dokle god je miris hrane prepoznatljiv, njegov intenzitet neće određivati da li vam se sviđa”, rekla je Broge.

Dakle, ako neko želi da poboljša iskustva s hranom kod starijih osoba, bitnije je obratiti pažnju na uživanje u jelu, nego pitati se koje arome im se čine slabije, zaključak je ispitivanja.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Bolje spavajte sa formulom 10-3-2-1-0: Evo o čemu se radi

Zeljka

Dženifer Aniston se slomila pred kamerama: “Nije trebalo ovako da bude”

Zeljka

Muškarac u Prištini progutao telefon: Čega su se sve nagledali hirurzi širom svijeta

Zeljka

Ostavite komentar