Da li krećete odmah ili čekate da se motor zagrije? - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Da li krećete odmah ili čekate da se motor zagrije?

Sa generacije na generaciju prenose se “dobronamerni” saveti i trikovi tome kako bi trebalo koristiti automobil u hladnim mesecima.

Verovatno ne postoji vozač koji nije dao ili primio savet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi dok ne dostigne radnu temperaturu. I niko takav ritual neće osporiti jer i sama logika nalaže da je “smrznutom” motoru potrebno malo vremena da se zagreje pre kretanja.

Međutim, kako piše Jutarnji list, istina je potpuno drugačija. Puštanje motora da se zagreje u mestu nije ništa drugo nego potpuno pogrešno verovanje koje mu skraćuje vek.

Kada ujutru na debelom minusu sednete u ledeni automobil nema potrebe zagrevati motor u mestu. Takva praksa, naime, može ukloniti ulje sa zidova cilindara što dovodi do habanja, a istovremeno dok upaljeni motor ne dođe do radne temperature nepotrebno će vam trošiti gorivo.

Takođe, zagrevanje motora u mestu traje duže nego u vožnji, a rad u “leru” zbog lošijeg procesa sagorevanja goriva dovodi do toga da se nesagorelo gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

Novi motori imaju senzore koji detektuju niske temperature u motoru, pa pumpa goriva radi “prekovremeno” kako bi se dostugla barem četiri stepena Celzijusa, a ako se odmah krene, svi delovi motora počinju da se ravnomernije zagrevaju nego u praznom hodu.

Kao utehu vozačima koji godinama zagrevaju svoj automobil u mestu pre nego što krenu, treba napomenuti da puštanje motora da se zagreje u mestu nije pogrešno baš kod svih vozila. Ispravno je, čak i preporučljivo ako vozite automobil star dvadesetak godina.

U tom slučaju držite se i ostalih pravila, odnosno manjih brzina i obrtaja dok temperatura ne dođe na potreban nivo.

Danas objavljeno

Australijanci i Kanađani preferiraju EV, u SAD i dalje većina za benzince

Vanja A

Vožnja zimi: Kolika bi trebalo da bude temperatura u kabini automobila?

Vanja A

Lancia predstavila novi logo i futuristički dizajn “za narednih 100 godina” VIDEO

Vanja A

Ostavite komentar