Da li kosu treba raščešljavati dok je mokra ili je bolje sačekati da se osuši - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li kosu treba raščešljavati dok je mokra ili je bolje sačekati da se osuši

Kada je kosa u pitanju nema lepšeg osećaja nego kada češljem možete glatko da prođete kroz nju. Sve što je više češljate ona postaje sve mekanija i zaglađenija.

Ipak u realnosti je situacija često drugačija. Čim krenete sa čeljanjem tu su čvoriči i druga oštećenja koja nastaju zbog sušenja fenom, farabanja, tretiranja hemikalijama. Čak i jednostavna radnja poput češljanja može da uništi kosu ako nismo dovoljno oprezni.

Postoji mnogo različitih mišljenja koji je najbolji način za češljanje kose, kakvu četku treba da koristimo, koliko često, da li u češljanje treba uključiti i neke proizvode za negu kose.

U zavisnosti od teksture, stručnjaci tvrde da se određeni tipovi kose uopšte ne moraju češljati. Postoje brojne dileme, a jedno pitanje je izazvalo pravi sukob mišljenja:

“Da li kosu treba češljati dok je mokra?”

Kao i svaki drugi deo tela i kosa je individualna stvar, što znači da nešto što funkcioniše kod jedne osobe možda neće funkcionisati kod druge… Odgovor na ovo pitanje nije lak, jer zavisi od mnogih faktora kao što je tekstura kose, dužina i opšte stanje dlake.

Odgovor na ovo pitanje dala je deratološkinja Lana Biželj.

Za početak, češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose rasčešljavanjem. Dermatološkinja kaže da se njime umanjuje pucanje vlasi i stvaranje čvorova. Za mnoge je češljanje mokre kose rutina, ali ono može da ošteti kosu, naročito ako se ne češljate pravilno.

Za osobe s ravnom kosom češljanje mokre kose može doneti više štete nego koristi.

“Treba imati na umu da je kosa najosetljivija kada je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčršća kada je suva”, tvrdi ona.

Za osobe sa kovrdžavom i talasastom kosom važi drugačije pravilo. Ako ste nekada pokušali da rasčešljate kovrdžavu kosu kad je suva odmah ste mogli da shvatite da je to greška. Dermatološkinja naglašava da češljanje mokre kovrdžave kose smanjuje mogućnost njenog lomljenja i oštećenja folikula dlake.

Lana Biželj navodi da nega kose započine još prilikom tuširanja.

“Ne verujem u to da je raščešljavanje kose uvek neophodno. Umesto toga, trebalo bi se fokusirati na to da je ne umrsimo tokom pranja i nanošenja regeneratora”, kaže ona.

Za osobe sa ravnom kosom bolje rešenje je da sačekaju da se kosa osuši, a onda da je rasčešljaju, a kod onih sa kovrdžavom kosom najbolji izbor je da se kosa rasčešlja pre samog šamponiranja.

Danas objavljeno

Forbs: Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svijetu

Vanja A

Supruga Aleka Baldvina prvi put progovorila o tragediji koja je njenu porodicu zavila u crno

Vanja A

Takmičar u njemačkom kvizu “Ko želi biti milioner?” dobio pitanje o BiH, trebala mu je pomoć

Vanja A

Ostavite komentar