27. Novembra 2021.

Da li klasične lance za snijeg mogu da zamijene tekstilni?

Big Portal

Osim klasičnih lanaca, već neko vrijeme postoje i tekstilna pomagala za vožnju na snijegu koja su se sada razvila u pravu alternativu.

Zato je austrijski auto-klub ÖAMTC sproveo test takozvanih tekstilnih lanaca za snijeg.

Uz mjerenje vučne sile, prvi put je korišćena i metoda koju je razvio ovaj auto-klub za objektivno određivanje prenosa snage pri startovanju vozila na snijegu.

Ispitivanje je sprovedeno na automobilu opremljenom gumama dimenzija 225/50 R17, a uporedo sa tri vrste platnenih, testirani su i klasični lanci šest proizvođača.

Kako kažu u austrijskom auto-klubu, nijedan od ukupno devet testiranih modela nije postigao najvišu ocjenu vrlo dobar (pet zvjezdica). Ipak, generalno rezultat je pozitivan sa šest dobrih ocjena (četiri zvjezdice) i tri zadovoljavajuće (dvije zvjezdice).

“Iznenadilo nas je da tekstilna pomagala ni na koji način nisu inferiorna u poređenju s performansama klasičnih lanaca za snijeg, kada se radi o prenosu snage pri startovanju vozila”, naglašava Stefan Kerbl, mehaničar ÖAMTC-a.

Kada su u pitanju montaža i rukovanje, platnena pomagala čak imaju prednosti u odnosu na konvencionalne lance za snijeg.

Međutim, činjenica da je šest ispitanih lanaca za snijeg i dalje generalno superiorno u odnosu na tekstilne alternative u testu, rezultat je njihove pouzdanosti i trajnosti.

Stefan Kerbl objašnjava: “Testne vožnje su vodile, između ostalog, i preko suve rute od maksimalno 50 kilometara, maksimalna brzina bila je zasnovana na specifikacijama proizvođača, ali je iznosila najviše 50 km/h. Čak i nakon relativno kratke udaljenosti, vidljivi su jasni znakovi istrošenosti na tekstilnim pomagalima sa rupama u strukturi materijala.”

Da li klasične lance za snijeg mogu da zamijene tekstilni?

Stručnjak ÖAMTC-a nije u potpunosti zadovoljan u tom pogledu čak ni sa nekim konvencionalnim lancima za snijeg.

Naime, tragovi trošenja na njima nisu bili pretjerno vidljivi, ali jedna karika lanca u jednom od modela je pukla, vjerovatno zbog preopterećenja.

(Rivijahak.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare