10. Augusta 2021.

Da li je zdravije BIJELO ili CRNO GROŽĐE? Nisu podjednako bogati vitaminima i mineralima

Big Portal

Sezona grožđa uveliko je počela, kako belog tako i crnog. Iako je ono jedno od omiljenijeg letnjeg voća, retki su oni koji podjednako vole i crno i belo grožđe.

Bez obzira što pripadaju istoj vrsti, crno i belo grožđe se ne razlikuju samo u boji, već i u svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima.

Stoga, važno je odgovoriti na pitanje koje je grožđe zdravije.

Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog.

To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.

Kožica crnog grožđa sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine – antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.

foto: Piksabej

Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Kada kupujete crno grožđe obratite pažnju na sledeće – ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom, ali ima i razlike

Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima.

Takođem belo grožđe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare