Da li je vrijeme da kralj Milo abdicira? Italijanska "Republika" o izborima u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Region Vijesti

Da li je vrijeme da kralj Milo abdicira? Italijanska “Republika” o izborima u Crnoj Gori

U svojoj kancelariji u Podgorici, Milo Ðukanović na zidu drži portret kralja Nikole, prvog vladara Crne Gore, koji je na funkciji bio 58 godina, piše italijanska “Republika” i pita se da li je nakon 30 godina na vlasti došlo vrijeme da i “kralj Milo” abdicira.

List navodi da se u Crnoj Gori dogodilo nešto što nikad nije viđeno, da je Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Mila Ðukanovića tijesno pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ali da nakon 30 godina neprekidne vlasti nema većinu mjesta u parlamentu da nastavi da vlada.

Sa 35,06 odsto glasova, DPS će moći da računa samo na 30 od 81 mjesta u podgoričkom parlamentu, dok je opozicija, kako piše Republika, postigla istorijski rezultat.

“Za budućnost Crne Gore”, vodeća opoziciona koalicija dobila je 32,55 odsto glasova i 27 mesta, a dobre rezultate su ostvarili i liberalna i proevropska lista “Mir je naša nacija” – 12,53 procenata i zeleni “Ure” -5,53 odsto.

Kako navodi italijanski dnevnik oni bi zajedno imali 41 mjesto, usku većinu, ali korisnu za prekidanje odnosa snaga u maloj balkanskoj zemlji nakon tri decenije.

Sam Ðukanović je, govoreći u noći nakon glasanja, priznao mogućnost da njegova stranka izgubi parlamentarnu većinu, otvarajući put institucionalnoj kohabitaciji između predsjedništva i vlade različitih orijentacija.

–Sloboda je stigla. Poslije 30 godina apsolutne vlasti to je moralo da se desi – komentarisao je nakon glasanja Zdravko Krivokapić, lider “Za budućnost Crne Gore”, koju podržava Srpska pravoslavna crkva.

Upravo je vjersko pitanje bilo glavna tema predizborne kampanje nakon što je parlament prošlog decembra usvojio zakon koji omogućava državi da konfiskuje zemlju, manastire i crkve jedinoj kanonski priznatoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naveo je list.

Foto: N1/Youtube/screenshot
Autor Tanjug

Danas objavljeno

Niko kao on: Novak Đoković osvojio Rolan Garos!

Zeljka

U Rijeci vakcinacija djece dobi od 12 do 18 godina

M.

Borićemo se za Srbiju, bićemo sluge samo svoga naroda i države

M.

Ostavite komentar