Da li je virus korona "crni labud"? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li je virus korona “crni labud”?

Na berzama se “crnim labudom“ označavaju nepredvidivi događaji s velikim posledicama, a ekonomisti trenutno raspravljaju o tome kolike će dalekosežne posljedice za privredu imati virus korona, piše Dojče vele (DW).

Pod “crnim labudom” se misli na potpuno neočekivan događaj koji je rijedak, ali ima katastrofalne posledice za finansijska tržišta i realnu ekonomiju, podsjeća DW.

Kako se navodi u tekstu, sve češće se čuju poređenja sa svjetskom finansijskom krizom 2008, kada je propast jedne od vodećih američkih banaka s tradicijom od 150 godina bila potpuno neočekivana, a posledice bankrota “Liman bradersa” (Lehman Brothers) bile su dalekosežne.

Tada je katastrofa dolazila sa finansijskih tržišta i zahvatala realnu privredu, a danas je obrnuto – zatvaranje preduzeća, ukidanje linija u avio saobraćaju i izolacija milionskih gradova, dovode do pada realne ekonomije.

Od izbijanja epidemije korona virusa u Kini i opsežnih mera izolacije u toj zemlji, kineska ekonomija je prestala da bude pokretač svjetske konjunkture.

Bivši šef nemačke Bundesbanke Aksel Veber ocenjuje da će kineska ekonomija u prvom tromesečju ove godine pasti za 1,5 odsto, što će sigurno imati globalne posljedice.

Nezavisne

Danas objavljeno

Prištinska policija: Narednih dana veće prisustvo na sjeveru KiM

M.

Veliki požar u tržnom centru u Pomoskovlju, jedna žrtva

M.

Sveti Alimpije Stolpnik – u postu i molitvi na stubu proveo više od pola vijeka

M.

Ostavite komentar