Da li je vatromet jedan od uzroka eksplozije u Bejrutu? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li je vatromet jedan od uzroka eksplozije u Bejrutu?

Desetine vreća sa vatrometom bile su uskladištene u istom hangaru u kojem je bilo više od dvije hiljade tona eksplozivnog amonijevog nitrata u luci u Bejrutu.

Taj vatromet mogao bi biti odlučujući faktor koji je doveo do eksplozije, potvrdili su bivši lučki radnik i drugi izvori za list. Bivši radnik u luci u Bejrutu Jusuf Šehadi rekao je za “Guardian” da je dobio instrukcije od libanske vojske da drži amonijev nitrat u hangaru, a da je tu bilo i 30 do 40 najlonskih vreća vatrometa.

On je rekao da je taj vatromet carina zaplijenila 2009. ili 2010. godine, dakle nekoliko godina prije amonijevog nitrata i da je lično vidio kada su vreće sa vatrometom unošene u hangar.

I drugi izvor potvrdio je da je vatromet bio u skladištu koje je eksplodiralo, a to potvrđuje i snimak koji je objavila istraživačka stranica Belingcat.

Na snimku se vide bijeli bljeskovi iz zapaljenog skladišta koji izazivaju veći, crveni plamen koji se brzo širi prije nego dolazi do druge, jake eksplozije, navodi “Guardian”.

U eksploziji do koje je došlo 4. avgusta uništeni su luka i čitave gradske četvrti Bejruta, poginule su najmanje 163 osobe, dok je više od 6.000 ljudi povrijeđeno, a srušeno oko 6.000 zgrada.

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Danas objavljeno

Prijedor: Oduzeto sedam automobila

M.

Mnogi ugostitelji u Srbiji prestali da rade od 22 sata

M.

Zaharova: Nedopustiva izjava njemačke ministarke odbrane

M.

Ostavite komentar