Da li je uzrok Havanskog sindroma elektromagnetna energija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li je uzrok Havanskog sindroma elektromagnetna energija

Oko 1.000 američkih diplomata i obaveštajnih službenika pogođenih misterioznom bolešću poznatom kao “Havanski sindrom” možda su bili na meti impulsa elektromagnetne energije, zaključeno je u izveštaju naučnih stručnjaka koji rade za američke obaveštajne službe.

Američka vlada saopštila je da pulsna elektromagnetna energija, posebno u opsegu radiofrekvencija, uverljivo objašnjava bol u ušima, vrtoglavicu i druge simptome nekih od onih koji pate od bolesti o kojima su prvi put izvestile američke diplomate u glavnom gradu Kube 2016. godine.

Već duže vreme postoji sporna debata o tome da li su simptomi koji pogađaju američko osoblje širom sveta uzrokovani nekom vrstom uređaja ili su psihološke prirode, navodi Bi-Bi-Si.

Međutim, u najnovijem izveštaju ekspertske komisije američke obaveštajne zajednice se navodi da su simptomi “pravi i uverljivi” i da su možda uzrokovani spoljnim izvorom.

Najnovija studija je ispitala više od 1.000 poverljivih dokumenata i intervjuisala svedoke kako bi se fokusirala na grupu ljudi koji pate od određenog skupa simptoma.

Zaključeno je da se ovaj skup slučajeva ne može objasniti ekološkim ili medicinskim uslovima, i da bi mogao biti uzrokovan nekom vrstom spoljnog izvora ili uređaja.

“Nekoliko aspekata ovog jedinstvenog neurosenzornog sindroma govori da je malo verovatno da je uzrokovan funkcionalnim neurološkim poremećajem”, saopštila je ta komisija, dodajući da sve ukazuje na “spoljni stimulans” ili izvor.

Studija je otkrila da impulsna elektromagnetna energija, posebno u radiofrekvencijskom opsegu, “verovatno objašnjava” osnovne karakteristike, ali da i dalje postoje “praznine u informacijama”.

Zaključeno je da bi nestandardne antene mogle da imaju efekta na ljudsko telo, i da bi takav jedan izvor mogao biti skriven i zahtevati samo umerenu snagu, kao i da može da putuje kroz vazduh i kroz zidove zgrada.

U najnovijem izveštaju se, međutim, nije ulazilo u odgovornost i u to ko bi mogao da stoji iza takve aktivnosti.

Počev od Havane i 2016. godine, američki obaveštajci i diplomate počeli su da se žale na niz neobičnih simptoma.

Njihove tvrdnje su, međutim, u početku uglavnom bile odbačene unutar vlade, ali su poslednjih godina, oni ozbiljnije shvaćeni i ohrabreni su da prijave slične simptome.

Sve to je dovelo do poplave ovih slučajeva, čiji je broj porastao na najmanje hiljadu u celom svetu.

Slučajevi su prijavljeni u Rusiji, Kini, Tadžikistanu, Austriji i nekim afričkim zemljama.

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Banjaluci

M.

Zelenski: Spreman sam samo direktno da pričam s Putinom

M.

Širom Sarajeva dojave o bombama u školama

M.

Ostavite komentar