Da li je tunjevina iz konzerve zdrava ili pogubna za organizam? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li je tunjevina iz konzerve zdrava ili pogubna za organizam?

Sigurno ste čuli da tunjevina zdrava, ali da ona iz konzerve može da bude uzrok trovanja, a evo šta je istina.

Vjerovatno volite da jedete tunjevinu, pogotovo tokom posta. Odličan je izvor proteina i hranjivih supstanci koje vam pomažu da regenerišete tijelo.

Međutim, sigurno ste čuli da tunjevina nije baš zdrava. Postavlja se večito pitanje: koliko štete tunjevina iz konzerve može da nanese našem tijelu?

Tunjevina, kao i druge morske ribe, u sebi sadrži malu količinu žive. Svi znamo da je živa nevjerovanto otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine žive. Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 migrograma žive.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i djecu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 µg po kilogramu tjelesne mase i to nedjeljno!

Zapanjujući je podatak da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u prosjeku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Porcija tunjevine sadrži oko 75 µg vitamina K što je oko 60% preporučenog dnevnog unosa i 83% za žene dok porcija sardine sadrži svega 4.4 µg.

Zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, međutim ako volite da jedete ribu i ograničeni ste na one iz konzerve, ipak se opredijelite za sardinu.

yumama

Danas objavljeno

Zaljubljenost ili nam želudac nešto signalizira?

Vanja A

Kako se riješiti ispucalih usana?

Vanja A

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Vanja A

Ostavite komentar