25. Februara 2022.

Da li je tržište čipova ugroženo zbog situacije u Ukrajini?

Big Portal

Sugeriše se da kratkoročno ne bi trebalo da bude velikih problema jer se zalihe komponenti trenutno gomilaju i proizvodnja je diversifikovana, ali neki industrijski izvori kažu da mogli postojati problemi na duži period.

Ukrajina obezbeđuje više od 90% neona za proizvođače poluprovodnika iz SAD. Neon je bitan za lasere koji se koriste u proizvodnji čipova. Pored toga, 35 procenata američkog paladijuma, koji se koristi u memoriji i senzorima, stiže iz Rusije.

“Poizvođači čipova nisu direktno pogođeni, ali kompanije koje ih snabdevaju materijalima za proizvodnju poluprovodnika kupuju gasove (uključujući neon i paladijum) iz Rusije i Ukrajine. Dostupnost tih materijala već je niska, tako da svaki drugi pritisak na zalihe može da dovede do povećanja cena. To bi, na kraju, moglo dovesti do povećanja cena čipova”, ističe anonimni izvor ta Rojters.

Dobra vest je da su kompanije sada bolje pripremljene za potencijalne probleme i prekide snabdevanja na tržištu, a to bi trebalo da smanji potencijalni uticaj krize.

Kada su u pitanju veliki proizvođači čipova, kao što su Intel, TSMC, SK Hynix i drugi, oni su za Rojters istakli da za sada nema razloga za brigu. Iz drugih kompanija, ističu da će morati da se okrenu drugiim izvorima za nabavku materijala, ukoliko se kriza nastavi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare