5. Septembra 2020.

Da li je Tramp rekao da su “gubitnici” i “naivčine”?

Big Portal

Na meti kritika je zbog navodnih komentara u kojima je svojevremeno američke vojnike koji su živote izgubili na bojnom polju, između ostalog, nazvao “gubitnicima” i “naivčinama”.

Kako navodi BBC, Tramp je 2018. godine otkazao odlazak na jedno američko vojno groblje u blizini Pariza, zbog toga što je, kako je rekao, ono “puno gubitnika”, kao i zbog toga što nije želeo da mu kiša koja je padala pokvari frizuru, dok je zvanično obrazloženje za otkazivanje bilo da Trampov helikopter zbog lošeg vremena ne može da poleti.

Tokom iste posete Francuskoj, Tramp je takođe za 1.800 američkih vojnika poginulih u okršaju u šumi Belo – koji je doprineo sprečavanju napredovanja nemačkih trupa ka Parizu u Prvom svetskom ratu – navodno rekao da su “naivčine”.

Pozivajući se na anonimne izvore, izveštaj o ovom slučaju prvi je objavio američki list “Atlantik”, a novinari AP i “Foks njuza” kasnije su potvrdili da je Tramp izrekao više negativnih i uvredljivih komentara na račun poginulih i zarobljenih američkih vojnika.

Reagujući na ove navode, Tramp je rekao da je reč o “lažnim vestima”, kao i da je nezamislivo da bi on mogao da izjavi tako nešto o vojsci SAD i palim američkim herojima budući da je, kako je istakao, učinio više od bilo koga drugog kada je reč o vojnom budžetu i povišicama za pripadnike vojske.

Bajden kritikovao Trampa zbog navodnog ruganja palim vojnici
Džo Bajden, kandidat američke Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD, izjavio je da aktuelni predsednik Donald Tramp nije pogodna ličnost za funkciju šefa države zbog toga što je navodno izrekao podrugljive komentare na račun američkih vojnika poginulih na bojnom polju.

Izveštaj o ovom slučaju prvi je objavio američki list “Atlantik”, a prema njemu je Tramp 2018. godine otkazao odlazak na jedno američko vojno groblje u blizini Pariza zbog toga što je, kako je tada navodno rekao, ono “puno gubitnika”, kao i zbog toga što nije želeo da mu kiša koja je padala pokvari frizuru.

Zvanično obrazloženje Bele kuće za otkazivanje bilo je da Trampov helikopter zbog lošeg vremena ne može da poleti.

Tokom iste posete Francuskoj, Tramp je takođe za 1.800 američkih vojnika poginulih u okršaju u šumi Belo – koji je doprineo sprečavanju napredovanja nemačkih trupa ka Parizu u Prvom svetskom ratu – navodno rekao da su “naivčine”.

U obraćanju novinarima u petak, Bajden je rekao da svako “u želucu oseća” da su ovi Trampovi komentari, ako su istiniti, “za žaljenje”, dok je Tramp te navode odbacio kao “lažne vesti”.

Kako navodi AP, Bajdenove kritike na račun Trampa – koji nikada nije bio u vojnoj službi kao uniformisano lice – sadrže i ličnu notu, budući da je njegov pokojni sin Bo Bajden, koji je pre pet godina preminuo od raka, bio pripadnik Nacionalne garde američke savezne države Delaver.

Bajden je naglasio da njegov sin, kada se prijavljivao da kao dobrovoljac ode u rat na Kosovo, a kasnije i u Irak, nije bio “naivčina”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare